Fontana di Trevi, redeschisă după lucrări de restaurare / VIDEO

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 23 decembrie 2024

Celebra Fontana di Trevi din Roma a fost redeschisă duminică după lucrări de curățenie și restaurare care au durat peste două luni și care fac parte din pregătirile pentru „Anul Sfânt”, Jubileul Bisericii Catolice, marcat în 2025, informează Reuters.

Lucrările, pentru care municipalitatea Romei a alocat un buget de 327.000 de euro, au inclus îndepărtarea prafului, poluării, oxidului de fier și depunerilor de calcar de pe monumentul din secolul al XVIII-lea, una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din Roma, relatează Agerpres.

Pe perioada lucrărilor, fântâna a fost secată, dar vizitatorii au putut admira monumentul de pe o pasarelă temporară.

Pentru a preveni mulțimile de oameni care de obicei iau cu asalt mica piață din jurul fântânii, primarul Romei, Roberto Gualtieri, a spus că vizitatorii vor trebui să aștepte la o coadă, iar accesul lângă fântână va fi permis simultan unui număr de 400 de persoane.

Turiștii nu trebuie să se grăbească pentru a parcurge distanța de la un capăt la celălalt al fântânii, dar nu vor avea voie să se așeze pe marginile monumentului. În viitor, municipalitatea din Roma ar putea introduce un bilet pentru vizitarea monumentului, a adăugat Gualtieri.

Fontana di Trevi este una dintre cele mai celebre fântâni din lume și un simbol al Romei. Construită între 1732 și 1762, fântâna a fost proiectată de arhitectul Nicola Salvi, iar lucrările de finalizare au fost realizate sub îndrumarea lui Giuseppe Pannini.

Fântâna se află la intersecția a trei străzi (de unde provine numele „Trevi") și marchează locul unde se întâlnesc acele trei ramuri ale unui vechi acvaduct roman, Aqua Virgo, care a fost construit în 19 î.Hr. de către împăratul Augustus.

Fontana di Trevi este un exemplu remarcabil de baroc italian, cu o compunere grandioasă, în centrul căreia se află o statuie impozantă a zeului Ocean, înconjurat de alte figuri mitologice.

Fântâna a fost promovată internațional ca destinație turistică și grație filmului „Three Coins in the Fountain”, din 1954. A urmat apoi faimosul „La Dolce vita al lui Fellini”, din 1960, cu scena în care personajele jucate de Anita Ekberg și Marcello Mastroianni fac o baie nocturnă în fântână.

Unul dintre cele mai populare obiceiuri legate de fântână este aruncarea unei monede peste umăr, un gest care, conform tradiției, garantează întoarcerea la Roma.

Mai multe