Fluierul preistoric descoperit la Tărtăria, realizat dintr-o scoică
Un instrument muzical preistoric, un fluier vertical fără dop, descoperit la Tărtăria (Alba), face parte din colecțiile Muzeului Naţional al Unirii (MNU) din Alba Iulia.
Artefactul, un posibil instrument muzical, a fost descoperit în timpul campaniei de cercetări sistematice a anului 2018 în cunoscuta staţiune arheologică Tărtăria - Gura Luncii. Realizat dintr-o rocă albicioasă, sedimentară, cu perforaţii longitudinale şi verticale provenind dintr-o valvă fosilă din familia Ostreidae.
Prin analogii şi comparaţie cu alte obiecte din aceeaşi categorie, a instrumentelor de suflat, specialiştii au ajuns la concluzia că este vorba de un instrument muzical, un fluier vertical fără dop, ceea ce implică menţinerea sa în poziţie verticală în momentul utilizării.
„Piesa a fost descoperită la al doilea nivel de călcare, la o adâncime de 0,30 - 0,35 centimetri. În urma unor analize radiografice, microscopice și de observație a fost dientificată piesa brută din care a fost realizat acest intrument ca aprținând unei stridii, respectiv unei scoici”, spune arheologul Cristian Florescu.
Piesa are 174 grame greutate, 105 mm lungime, 45 mm lățimea maximă și are patru orificii.
Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro