Fidel Castro, consultant?
Liderul comunist, Fidel Castro, a anunţat că şi-a asumat sacina de "a prezenta lucrurile şi evenimentele, ca fiecare să decidă", făcând, astfel, o aluzie la Guvernul condus de fratele şi succesorul său, Raul, într-un interviu difuzat luni de postul naţional cubanez de televiziune, relatează AFP.
Răspunzând întrebărilor unor jurnalişti venezueleni, duminică, la Palatul Republicii, sediul preşedinţiei cubaneze, asupra repercursiunilor pe care le-ar avea asupra relaţiei cu Washingtonul o eventuală eliberare a celor cinci spioni cubanezi, încarceraţi în Statele Unite, 1998, fostul preşedinte a declarat că nu este interesat de acest lucru. "Nu mă preocupă acest lucru. L-am uitat", a spus el.
"Nu aceasta este sarcina mea. (Sarcina) mea este de a prezenta lucrurile şi evenimentele, pentru ca fiecare să decidă. Trebuie să înţelegi că tovarăşii nu sunt nişte oameni pe care să-i învăţ eu ce să facă. Eu vreau doar ca ei să gândească", a continuat Castro, care va împlini, vineri, vârsta de 84 de ani.
El a subliniat că are "mult timp" la dispoziţie pentru a gândi şi medita, de când a cedat conducerea statului fratelui său mai tânăr, Raul, la 31 iulie 2006, din cauza unor probleme grave de sănătate.
Părintele Revoluţiei cubaneze, care s-a consacrat, de când este bolnav, scrierii memoriilor sale şi publicării unor "reflecţii" asupra unor subiecte de actualitate, în presă, şi-a multiplicat, în ultima lună, apariţiile publice, foarte mediatizate, pentru a avertiza în legătură cu iminenţa unui război nuclear, între Statele Unite, aliatul lor, statul israelian, şi Iran.
De asemenea, el a susţinut sâmbătă, pentru prima dată după patru ani, un discurs în faţa Parlamentului, membrilor Guvernului şi preşedintelui, Raul Castro, în care a abordat această temă, într-o şedinţă extraodinară, pe care a solicitat-o.
"Nu am vorbit în calitate de lider latino-american, ci doar ca reprezentant al ţării noastre, care meditează mult asupra acestor probleme", a declarat el, pentru jurnaliştii venzueleni, despre această şedinţă.
El şi-a exprimat optimismul moderat faţă de posibilitatea unei soluţionări pe cale paşnică a tensiunilor dintre marile puteri şi Iran, cu privire la programul nuclear iranian, "pentru că (luarea) hotărârii revine unui singur om", preşedintele american, Barack Obama, care "nu este un imbecil şi un nebun, ca (fostul preşedinte amrican, George W.) Bush".
Dar, primul preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite "riscă" să fie asasinat de extrema-dreaptă americană, a spus liderul cubanez.
Cu privire la America Latină, Castro a apreciat că nu există "nici cea mai mică posibilitate ca statul columbian să atace Venezuela", în pofida temerilor pe care le-a exprimat, în această privinţă, prietenul său, preşedintele venezuelean, Hugo Chavez.
De la revenirea sa în atenţia mass-media, care coincide cu anunţul eliberării a 52 de deţinuţi politici cubanezi, Fidel Castro, criticat de Washington în ultimii 50 de ani, nu şi-a exprimat niciodată în această perioadă, în mod public, opinia despre afacerile interne ale ţării, care se confruntă cu o criză socio-economică.
Când i-a succedat la putere, în februarie 2008, generalul Raul Castro, în vârstă de 79 de ani, a dat asigurări că îl va consulta pe "comandantul suprem" în luarea tuturor hotărârilor importante.