Făuritorii Unirii, emisiune numismatică lansată de BNR

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 30 decembrie 2019

Banca Națională a României (BNR) a lansat la începutul lunii decembrie în circuitul numismatic bancnota aniversară „Desăvârșirea Marii Uniri – Ion I.C. Brătianu” și o monedă din aur cu tema „Istoria aurului”.

„De numele lui Ion I.C. Brătianu se leagă înfăptuirea Marii Uniri şi, mai apoi, edificarea bazei legislative care a stat la temelia dezvoltării României în perioada interbelică. (...) Tocmai de aceea, pentru a-i păstra vie memoria, Banca Națională a României emite în ciclul Emisiunii numismatice Desăvârșirea Marii Uniri o bancnotă aniversară care îi este dedicată”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în deschiderea evenimentului de lansare a bancnotei aniversare.

Bancnota are dimensiunea de 147x82 mm, o culoare predominant albastră și este imprimată în tehnică mixtă plană în relief, pe suport de polimer. Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă, în prim-plan, portretul lui Ion I.C. Brătianu, dedesubt, numele acestuia și anii de viață, respectiv „ION I.C. BRĂTIANU 1864-1927”, iar în centru, o imagine a plăcii Ordinului Carol I, ordin pe care Ion I.C. Brătianu l-a primit în anul 1922. În plan secund, în zona centrală, se află o imagine de interior a Ateneului Român.

Tot pe avers mai sunt imprimate: Stema României, denumirea băncii centrale „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI” și medalionul cu sigla BNR. Pe reversul bancnotei, compoziția grafică include: în stânga, o imagine de epocă a fostului palat al Adunării Deputaților a Parlamentului României, actualmente Palatul Patriarhiei, și, central, o imagine a reversului însemnului Ordinului Carol I.

„Și dacă anul trecut BNR a lansat o bancnotă aniversară dedicată Regelui Ferdinand și Reginei Maria, de numele cărora se leagă, în mod indisolubil, realizarea României Mari, în acest an banca emite în ciclul Istoria aurului o monedă din aur cu valoarea nominală de 10 lei având ca temă moneda de 50 de lei cu milesimul 1922 care a fost dedicată încoronării de la Alba Iulia. Am reușit astfel, în mod simbolic, să îi readucem împreună pe cei cărora le datorăm Marea Unire și edificarea statului național unitar”, a încheiat Mugur Isărescu.

Acest articol a fost publicat în numărul 215 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei în perioada 15 decembrie 2019 – 14 ianuarie 2020, dar și în format digital pe paydemic.com.

Cumpără Acum

Mai multe