„Evanghelia soţiei lui Iisus”, manuscrisul care ar putea zgudui creştinismul din temelii
O bucată de papirus descoperită de curând de un cercetător de la Harvard poate scandaliza lumea creştină şi să confirme o veche bănuială potrivit căreia Iisus n-ar fi fost celibatar, aşa cum susţine dogma creştină.
Bucata de papirus pare să sugereze că Iisus şi Maria Magdalena, reprezentată în Biblie drept o prostituată care se căieşte în cele din urmă, au fost căsătoriţi, spun cercetătorii. Fragmentul descoperit susţine o teorie vehiculată în religia creştină potrivit căreia Iisus n-ar fi fost celibatar.
În fragmentul descoperit, Iisus se adresează discipolilor săi, folosind apelativul "soţia mea". Cercetătorii cred că este vorba despre Maria Magdalena, notează Daily Mail.
Se pare că în text Iisus îi ia apărarea femeii, care era puternic criticată, spunând că "ea va fi discipolul meu". Câteva rânduri mai jos, Iisus le spune apostolilor:"Voi locui cu ea".
Acest text pare să readucă în discuţie o veche îndoială privind statul marital al lui Iisus. Bănuiala, care contravine principiilor tradiţiei creştine, care promovează abstinenţa şi asceza, a fost preluată şi de autorul Dan Brown în faimosul best-seller "Codul lui Da Vinci".
Textul scris în coptă, supranumit şi "Evanghelia soţiei lui Iisus", a fost studiat de Karen King, profesor la Universitatea Harvard. Ea este convinsă că fragmentul de papirus descoperit este autentic.
"Abia la un secol după moartea Lui a apărut această tradiţie care consideră că Iisus a fost celibatar", a declarat King la o conferinţă desfăşurată ieri la Roma.
King susţine că fragmentul a fost, cel mai probabil, scris în greacă un secol după crucificare, iar apoi a fost transcris în coptă.
Cercetătoarea nu exclude ipoteza conform căreia o sectă creştină din primele secole l-a portretizat pe Iisus drept având o nevastă.
Deşi cerneala de pe papirus urmează să fie datată, experţii consultaţi de King par să-i susţină punctul de vedere.
Pentru a autentifica papirusul, King i-a trimis unei profesoare de la Princeton imagini cu el. Profesoara, Anne Marie Luijendijk, o expertă în papirusuri copte, a trimis mai departe fotografiile profesorului Roger Bagnall, care a confirmat autenticitatea documentului.
Manuscrisul aparţine unei persoane care doreşte să rămână anonimă şi care l-a găsit într-o colecţie de papirusuri în anul 1997, când l-a cumpărat de la fostul proprietar, un egiptolog german.