După ce a fost importată ilegal, o tabletă de mii de ani, cu una dintre cele mai vechi povești din lume, va fi returnată de SUA în Irak
O instanță federală a ordonat ca Tableta Visului lui Ghilgameș, un artefact rar, să fie predată autorităților, după ce a fost importată ilegal în SUA și cumpărată de un magazin cu patronat creștin, transmite BBC.
Tableta de 3.500 de ani, provenită din teritoriul de azi al Irakului, are înscris textul din Epopeea lui Ghilgameș – una dintre cele mai vechi opere literare din lume.
Oficialii spun că a fost importată ilegal înainte de a fi cumpărată de brand-ul Hobby Lobby, cu o conducere creștină.
Obiectul rar a fost cumpărat pentru a fi afișat la Muzeul Bibliei.
Muzeul din Washington DC, prezidat și finanțat de președintele Hobby Lobby, Steve Green, a fost afectat de controverse implicând colecțiile sale.
Oficialii spun că tableta a fost achiziționată de un comerciant american de antichități în 2003, în Londra, care a trimis-o în SUA, fără a declara conținutul, și a vândut-o cu documente false.
După ce a schimbat proprietarul de câteva ori, tableta a fost în cele din urmă cumpărată de Hobby Lobbyy de la o casă de licitații pentru mai mult de 1,67 milioane de dolari în 2014.
Procurorul Districtului de Est din New York, Jacquelyn M. Kasulis, a descris decizia ca fiind “o bornă importantă pe drumul de a returna țării de origine această capodoperă rară și antică din lumea literaturii”.
Hobby Lobby a admis confiscarea obiectului, au spus oficialii, marți, într-un comunicat de presă.
Cunoscută drept Tableta Visului lui Ghilgameș, artefactul are secțiuni dintr-un poem sumerian – părți ale poveștilor epice cu oglinzile din Vechiul Testament, precum Grădina Edenului.
Obiectul a fost confiscat de către agenții Departamentului de Interne în 2019.
Hobby Lobby a fost anterior amendată cu 3 milioane de dolari și forțată să înmâneze mii de alte artefacte antice.
Patronul Green a dat vina pe naivitatea sa pentru eorile privind proveniența obiectului și a spus că nu știa “prea multe despre lumea colecționarilor” atunci când a început să achiziționeze antichități.