Dreptul la memorie. Fiica lui Mircea Vulcănescu şi fiul lui Nicolae Mărgineanu, despre elitele de altădată, la Adevărul Live, de la 11.00

📁 Comunismul in România
Autor: Anca Vancu
🗓️ 18 septembrie 2014

„Băi, copii! Acesta este fiul unui bandit ordinar“, i-a spus un activist de partid lui Nicolae Mărgineanu, fiul marelui psiholog căruia îi poartă numele. Băiatul avea 12 ani şi era la şcoală. Se întâmpla în 1950. Doi ani mai târziu, Măriuca Vulcănescu a fost arestată. Avea 18 ani:„Doar pentru că eram fiica lui Mircea Vulcănescu am făcut puşcărie doi ani“. Două poveşti cumplite despre elitele României de altădată, la Adevărul Live, de la 11.00.

Să nu ne răzbunaţi, dar să nu ne uitaţi!“ ar fi fost ultimele cuvinte ale lui Mircea Vulcănescu.Filosoful şi economistul stătuse timp de şase ani în puşcăriile comuniste, fiind arestat în 1946 în lotul al doilea al foştilor membri din guvernul Antonescu, acuzat de crime de război. A fost permanent torturat şi chinuit în temniţele comuniste de călăii de la Văcăreşti, Jilava şi Aiud. Mircea Vulcănescu a murit în octombrie 1952, la 48 de ani, îmbolnăvit de TBC, după ce a încercat să-şi salveze un coleg de celulă:acesta căzuse din picioare, sleit de puteri. Mircea Vulcănescu s-ar fi aşezat pe ciment ca o saltea pentru colegul său doborât, salvându-i viaţa.

Scurtă biografie:În 1921, Mircea Vulcănescu s-a înscris la Facultatea de Filosofie şi Litere şi la Facultatea de Drept din Bucureşti, pe care le-a absolvit patru ani mai târziu. În timpul studenţiei a scris mai multe lucrări filosofice:„Cercetări asupra cunoştinţei“, „Introducere în fenomenologia teoriei cunoştinţei“, fiind influenţat de profesorii săi, Dimitrie Gusti şi Nae Ionescu.

În 1935, a fost numit director al Datoriei Publice în Ministerul de Finanţe. A ocupat, de asemenea, poziţii importante în administraţia naţională:1940-1941, director la Casei Autonome de Finanţare şi Amortizare şi preşedinte al Casei Autonome a Fondului Apărării naţionale, iar din 27 ianuarie 1941 a fost subsecretar de stat la Finanţe, până la 23 august 1944. A reuşit, între 1941 şi 1944, să obţină pentru Banca Naţională a României 8 vagoane de aur (confiscate de URSS imediat după 23 august 1944) şi înzestrarea Armatei a 4-a cu echipament militar german nou.

Regele Carol al II-lea şi ulterior regele Mihai I i-au conferit distincţii şi mari ordine naţionale, în semn de recunoaştere pentru serviciile aduse statului român.

Psihologul Nicolae Mărgineanua stat închis 16 ani şi trei luni în puşcăriile comuniste. A fost închis în anul 1948, pentru activităţile considerate „crime de înaltă trădare“, din Asociaţia Româno-Americană (A.R.A.). Ţinea conferinţe despre America şi despre situaţia din Transilvania. După ce a ieşit din închisoare, avea tot timpul o vorbă, povestea fiul său, regizorul Nicolae Mărgineanu, într-un interviu pentru „Adevărul“:Dă-mi, Doamne, ani cât am stat în puşcărie şi sunt foarte mulţumit“. Marele psiholog a murit exact după 16 ani şi trei luni.

Scurtă biografie:În 1929, cu menţiunea „magda cum laude“ şi-a luat doctoratul în filosofie, specialitatea psihologie, la Universitatea Regele Ferdinand I din Cluj. Ulterior, a urmat stagii post universitare de specialitate la Leipzig, Berlin, Hamburg, în 1929, la Paris, în 1930 şi la Londra, în 1935. A fost, de asemenea, cercetător ştiinţific şi bursier al fundaţiei Rockefeller la Universităţile Duke, Yale, Columbia şi Chicago în perioada 1932-1943.

A ocupat catedra de psihologie a Universităţii din Cluj, preparator, apoi conferenţiar, iar după ce a ieşit din puşcărie, a revenit la catedră, ca profesor suplinitor. Mai târziu, în 1971, a fost profesor invitat la Universitatea din Bonn, iar în 1972 la Universitatea din Hamburg.

Măriuca Vulcănescu este fiica lui Mircea Vulcănescu şi a fost închisă între anii 1952-1954 din acest motiv. Când tatăl ei a murit, ea se afla într-o altă închisoare, îndurând acelaşi tratament „obişnuit“ din temniţele comuniste. Nicolae Mărgineanu şi-a văzut o singură dată tatăl în cei 16 ani de închisoare făcuţi de acesta. Regizorul îşi amintea într-un interviu că, pentru că era foarte speriat când l-a întâlnit, tatăl său l-a gâdilat. Voia să-l ţină minte zâmbind. În rest, zi de zi, lipsa tatălui său a fost compensată de prezenţa maşinii negre a Securităţii.

Despre părinţii lor, elitele României de altădată, dar şi despre copilării schingiuite vorbesc, la Adevărul Live, de la ora 11.00, Măriuca Vulcănescu şi Nicolae Mărgineanu, într-o nouă întâlnire-eveniment din cadrul campaniei „Dreptul la memorie. Muzeul comunismului din România“, realizată de Adevărul şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Mai multe