Documentele originale ale Unirii Transilvaniei cu România la 1918, la un click distanță de cititor
Documentele Unirii de la 1918, deținute de Muzeul Național al Unirii pot fi citite de publicul larg cu ajutorul tehnologiei moderne, la primul infochioșc din istoria instituției de cultură. Conținutul celor șase volume de documente este stocat în aproximativ 6.000 de pagini electronice, ce conțin informații legate de actele oficiale ale Unirii Transilvaniei cu România, numele tuturor participanților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.
Specialiștii Muzeului Național al Unirii au început procesul de prelucrare a celor șase volume de documente originale legate de Unirea de la 1918, toate clasate în categoria Tezaur a Patrimoniului Cultural Naţional al României, în urmă cu mai bine de două luni.
Colecție electronică de documente
Digitalizarea Documentelor Unirii s-a concretizat într-o colecţie online, care va permite fiecărui cititor interesat să „răsfoiască“ filă cu filă documentele Unirii. Printr-un simplu click se poate afla numele fiecărui participant la Adunarea popular de acum 94 de ani de la Alba Iulia, care figurează în celebrele credeționale.
„Procesul de prelucrare a fost unul complex, am pus mare preț pe asigurarea condiţiilor optime de conservare și valorificare a colecției de șase volume de Documente ale Unirii de la 1 Decembrie 1918. Infotouch-ul din Sala Unirii va permite fiecărui vizitator să citească de pe monitor actele oficiale ale Unirii, cum ar fi procesele verbale, adeziunile formațiunilor politice, numele delegaților participanți la Marea Adunare de la Alba Iulia, adeziuni, scrisori, protocoale ale fruntașilor intelectuali ai vremii. Totul este posibil printr-o simplă răsfoire electronică“, a explicat Alexandru Știrban, unul dintre restauratorii Muzeului Unirii responsabil de prelucrarea Documenelor Unirii, ce vor fi introduse, în premieră, în circuitul expozițional al Sălii Unirii.
Primul infochioșc din istoria Muzeului Unirii
„Ele reprezintă cea mai mare şi valoroasă colecţie de documente ale Unirii Transilvaniei cu România de la 1 Decembrie 1918, fiind între cele mai valoroase piese aflate în patrimoniul muzeului albaiulian“, susține Liviu Zgârciu, purtător de cuvânt al Muzeului Unirii.
Accesul publicului larg la Documentele Unirii prin intermediul tehnologiei moderne este posibil printr-un proiect câştigat de Muzeul Unirii din Alba Iulia, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Pentru punerea în practică a ideii, Centrului Național de Conservare și Restaurare a Cărții Vechi din cadrul Muzeului Național din Alba Iulia i s-a alocat suma de 44.805 lei. Partea finală a proiectului „Conservarea şi valorificarea Documentelor Unirii de la 1 Decembrie 1918“, va fi maractă printr-o expoziție, joi, 8 noiembrie, ora 12, la Sala Unirii.
Cele şase volume de documente legate în piele au fost donate de ASTRA, la aniversarea a două decenii de la Unire. În partea centrală a primei coperţi este înscrisă fotografia lui Vasile Goldiş, sub care stă scris cu majuscule:„Cuvântarea lui Vasile Goldiş la 1 Dec. 1918“.