Dezvăluiri inedite: Cum a aruncat spionajul militar rus (GRU) depozitul de muniții din Cehia
Faptul că Republica Cehia arată cu degetul doi agenţi ruşi pentru explozia soldată cu victime la un depozit de muniţie al său este destul de remarcabil. Dar uimitoare este şi dezvăluirea faptului că aceiaşi agenţi sunt acuzaţi de tentativa de otrăvire a unui fost spion rus pe pământ britanic, scrie CNN, citat de adevarul.ro.
Sâmbăta trecută, poliţia cehă a făcut publice fotografii cu cei doi bărbaţi, anunţând că ei se află în legătură cu explozia soldată cu doi morţi la un depozit de muniţii din Vrbetice, în 2014. Aceştia au putut fi identificaţi ca Ruslan Borişov şi Alexander Petrov, adică numele sub care au călătorit în Anglia în 2018, când au fost otrăviţi Serghei Skripal şi fiica sa. O zi mai târziu Biroul pentru Afaceri Externe din Marea Britanie a comunicat că, potrivit autorităţilor cehe, cei doi bărbaţi inculpaţi pentru tentativa de crimă asupra Skripalilor „s-au aflat de asemenea în spatele morţii a doi civili şi a unei explozii în oraşul ceh Vrbetice.
O sursă guvernamentală cehă cu acces direct la investigaţie a declarat luni că poliţia are motive să suspecteze că explozia a fost prematură şi nu ar fi trebuit să aibă loc pe pământ ceh. Sursa care a cerut să rămână anonimă având în vedere ancheta în curs, a precizat că unitatea de combatere a crimei organizate din Cehia urmează firul potrivit căruia muniţia urma să fie aruncată în aer după ce ar fi ajuns în Bulgaria. Nu este clar de ce s-a întâmplat altfel. Cehia a anunţat expulzarea a 18 diplomaţi ruşi drept represalii pentru explozia din 2014 care a provocat pagube şi a afectat mediul. Ulterior, Rusia a răspuns cu expulzarea a 20 de diplomaţi cehi.
Ce a descoperit site-ul de investigaţie Bellingat
Potrivit Bellingcat, poliţia cehă şi-a bazat concluzia pe corespondenţa de e-mail descoperită recent, care arată că folosind identităţi false, Alexander Petrov şi Anatoli Cepiga au solicitat accesul la depozitele de muniţie în aceeaşi perioadă în care a avut loc explozia. „Petrov” şi „Boşirov” au aterizat la Praga la 11 octombrie, s-au cazat la un hotel şi chiar au postat o fotografie pe reţelele sociale din centrul vechi al oraşului. Această postare va permite în cele din urmă urmărirea perechii în urma otrăvirilor celor doi Skripal. Nu este încă clar când şi cum a accesat echipa GRU locul depozitului de muniţii pentru plantarea explozivilor. După cum au dezvăluit poliţia şi mass-media cehe, Cepiga şi Mişkin, pretinzând că vor să achizţioneze arme în numele Gărzii Populare a Tadjikistanului, au solicitat accesul la sit-ul restricţionat al depozitului pentru perioada 13-17 octombrie 2014 de la Imex, unul dintre principalii operatorii ai depozitul de muniţie.
Nu este clar dacă cei doi au accesat sit-ul via contactul lor cu Imex (reprezentanţii companiei spun că cei doi nu au apărut niciodată) sau printr-o altă rută - inclusiv printr-un alt operator de stocare. În orice caz, la 9:25 dimineaţa, pe 16 octombrie 2014, depozitul nr. 16 din Vrbetice a explodat, distrugând 58 de tone de muniţie şi omorând doi angajaţi ai depozitului administrat de Imex. Bellingcat a stabilit că operaţiunea GRU pe care autorităţile cehe au legat-o de explozia depozitului de muniţii din Vrbetice a implicat cel puţin şase agenţi din unitatea 29155 a GRU. A fost supravegheată personal de comandantul său, general-colonelul Andrei Averianov, un adjunct superior al şefului GRU, care a călătorit sub acoperire în Europa Centrală în perioada operaţiunii şi a plecat înapoi la Moscova la doar câteva ore după explozie. Cepiga şi Mişkin au părăsit Cehia într-un zbor Aeroflot Viena-Moscova în ziua exploziei, la 10:05 am.