Dezbatere Historia la Târgul de Carte Gaudeamus: 70 de ani de la bătălia de la Stalingrad
Revista „Historia" a organizat, în această seară, la Târgul de Carte Gaudeamus, o dezbatere cu tema „70 de ani de la bătălia de la Stalingrad". Istoricii Adrian Cioroianu, Călin Hentea, Dan Falcan şi jurnalistul Ion Cristoiu au comentat unul dintre cele mai dramatice momente din istoria României. Dezbaterea a fost organizată cu ocazia lansării unui nou număr al revistei „Historia", număr special dedicat în integralitate bătăliei de la Stalingrad.
Dezbaterea a fost moderată de jurnalistul Ion M. Ioniţă şi s-a bucurat de un mare succes la public, cei prezenţi implicându-se cu întrebări adresate celor patru invitaţi. „Mii de români au pierit sub şenilele tancurilor ruseşti în urmă cu 70 de ani. Oricare dintre noi, dacă am fi trăit acum 70 de ani, puteam fi acolo. Este un moment asupra căruia merită să ne aplecăm şi tocmai de aceea am organizat această dezbatere", a explicat Ion M. Ioniţă.
Dacă Ion Cristoiu s-a arătat dezamăgit de faptul că despre momentul Stalingrad se vorbeşte foarte puţin, cei trei istorici prezenţi la dezbatere au încercat să explice această stare de fapt. „În istorie sunt momente faste şi momente nefaste. Momentul Stalingrad a fost unul nefast pentru România. De regulă popoarele nu sărbătoresc înfrângerile şi poate de aceea se vorbeşte puţin despre acest moment. Contraofensiva sovieticililor a fost formidabilă, ruşii erau, ne place sau nu ne place, mânaţi de ideea că îşi apără ţara. Între Stalingrad şi comunizarea României este o legătură directă. Din cei care au fost luaţi prizonieri la Stalingrad s-au format diviziile «Tudor Vladimirescu» şi «Horea, Cloşca şi Crişan»", a afirmat Adrian Cioroianu.
Ziua în care România a pierdut 150.000 de oameni
Istoricul Dan Falcan a pus în discuţie decizia mareşalului Antonescu de a trimite 250.000 de ostaşi români la Stalingrad: „În ceea ce priveşte bătălia de la Stalingrad, pentru noi, românii, se pune problema ce căutam acolo. După eliberarea Basarabiei şi Bucovinei era clar că trebuie să continuăm războiul, dar responsabilitatea mareşalului Antonescu a fost că a trimis acolo 250.000 de români slab înarmaţi. Eu cred că poate fi făcut responsabil pentru numărul mare al românilor care au murit la Stalingrad"
România a pierdut în bătălia de la Stalingrad, considerată cea mai mare înfrângere din istoria Armatei Române, nu mai puţin de 150.000 de oameni. „În România se vorbeşte puţin despre Stalingrad pentru că această bătălie a fost un mare subiect de propagandă după consumarea evenimentului. Stalingradul este în continuare un subiect de propagandă şi de aceea este foarte greu să-l privim cu detaşarea cuvenită. La Stalingrad România a pierdut 150.000 de oameni. Gândiţi-vă că un oraş mare al României de azi a dispărut, cu căţel, cu purcel, cu tot. În anii trecuţi, când au murit doi soldaţi în Afganistan, a fost o mare emoţie. Dar când am pierdut 150.000, ce mai poţi să spui? Gândiţi-vă că bătălia de la Stalingrad s-a dat la minus treizeci de grade. Soldaţii nici nu putea să-şi dea pantalonii jos ca să-şi facă nevoile, pentru că îngheţau instantaneu", a explicat istoricul Călin Hentea.