Dezbatere «Historia» la Adevărul Live. O enigmă în istoria României: Republica de la Ploiești a fost sau nu a fost?
Subiectul Republicii de la Ploieşti s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului, un prilej de rememorare a unui episod al istoriei noastre care stârneşte zâmbete: la 8 august 1870 a avut loc o mişcare antidinastică sub conducerea unui ploieştean temerar, Alexandru Candiano-Popescu, în urma căreia s-ar fi proclamat o efemeră „republică”.
Tema pare a fi patronată de comicul operelor genialului maestru Ion Luca Caragiale, el însuşi martor al evenimentelor. Peste ani, „istoricul” Caragiale, autorul schiţei „Boborul”, a realizat un portret necruţător al revoltei ploieştene: eroi de mucava, demagogie şi omniprezentele agape populare de la care niciodată nu lipseau muzica fanfarei şi „zeul Bachus” Istoriografia noastră s-a raportat mai mereu la faptele din 8 august 1870, fie din perspectiva lui Caragiale, fie prin prisma angajamentelor partizane monarhice sau prorepublicane.
Şi, totuşi, dacă evenimentele n-au fost aşa cum au fost văzute de istoriografia noastră? Ce a fost, de fapt, la Ploieşti? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, vor răspunde istoricul Dorin Stănescu, autorul volumului „Republica de la Ploieşti” şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ciprian Stoleru şi transmisă în direct, de la ora 11.00, de site-ul adevarul.ro.