Dezbatere „Historia”: 150 de ani de la momentul „Republicii de la Ploieşti”. Rolurile pe care le-au avut Caragiale şi Eminescu | VIDEO
La împlinirea a 150 de ani de la momentul istoric din 8 august 1870 al „Republicii de la Ploieşti”, ultima încercare de revoluţie din spaţiul românesc din secolul XIX, şi la 139 de ani de la inaugurarea fastuoasă a Statuii Libertăţii (iunie 1881), putem spune că în mentalul colectiv, cele două evenimente s-au contopit şi au devenit un tot unitar. Statuia este expresia vizibila şi permanentă a acelui eveniment al anului 1870, este imaginea sa oficială.
Cum a reţinut istoria momentul „Republicii de la Ploieşti”? Ce controverse a stârnit Statuia Libertăţii din Ploieşti? De ce a lansat ironii tăioase Mihai Eminescu la adresa Statuii Libertăţii? Cum s-a implicat Caragiale în evenimentele de la Ploieşti de acum 150 de ani?
Discutăm despre toate acestea la „Dezbaterile Historia”, la „Adevărul Live”, cu Dan Gulea, critic literar şi eseist, şi Dorin Stănescu, istoric, autorii albumului „Statuia Libertăţii. O istorie republicană ilustrată”, într-o emisiune moderată de Ciprian Stoleru, redactor „Historia”.