Despre istorie si viitor - Alvin Toffler şi istoria
Marele gânditor american a trecut în nefiinţă la 87 de ani, la jumătatea anului 2016, dar ideile lansate în opera deosebit de voluminoasă rămân în patrimoniul umanităţii şi după ce mormântul îi va fi şters de pe faţa pământului. Trecutul omenirii era prezentat foarte simplu, prin existenţa a trei valuri de civilizaţii.
Primul Val era reprezentat de agricultori, adică de comunităţi ce se mulţumeau relativ cu puţin. Al Doilea Val a însemnat o societate industrializată, a producţiei de masă, care luptă permanent pentru noi pieţe de desfacere, lupta fiind dusă cu reclama sau cu mitraliera şi unde mila faţă de agricultori rămâne bună doar de faţadă, prin campaniile electorale sau la televizor.
Războiul a trecut de la folosirea maselor de militari la utilizarea în masă şi masată a maşinilor. Nu există milă nici pentru mediu, exploatarea sălbatică a solului şi subsolului fiind împinsă la extrem. Economia Chinei comuniste de astăzi este un exemplu perfect în acest sens, prin cele peste trei miliarde de tone de cărbune arse în fiecare an şi prin supraproducţia de oţel şi ciment. Al Treilea Val a pornit din SUA şi Occident şi înseamnă renunţarea la producţiile de mare serie sau la mărfurile cu valoare redusă. Mastodonţii epocii comuniste dispar treptat sau mai livrează materii prime pentru fabricile de generaţiei nouă, cu un număr redus de angajaţi.
Fabricile cu producţie de serie sunt împinse treptat spre ţările cu forţă de muncă ieftină. Acum contează doar tehnologiile de vârf şi de serie mică. Acum au valoare creierele ştiinţifice, inovatoare, şi nu masele de muncitori necalificaţi. Dacă s-ar studia cu atenţie opera lui Alvin Toffler, s-ar constata că fiecare om de pe planetă trebuie să acorde mai multă importanţă perfecţionării intelectuale pe parcursul întregii vieţi.
Oricum, specialistul american observa că sunt regiuni cu viteze deosebite de dezvoltare, cum ar fi Singapore, şi acestea reprezintă motorul progresului pentru întreaga umanitate. Micul stat asiatic a renunţat de multă vreme la producţia de benzină pentru a trece la tehnologiile de vârf, cum ar fi aparatura medicală computerizată. Viitorul aparţine celui de-Al Patrulea Val, unde nanoroboţii şi imprimantele 3 D vor rezolva probleme tehnice imposibile pentru om.
Bibliografie minimală
Hătărăscu, Ovidiu, Metalele în epoca actuală, Editura Albatros, Bucureşti, 1982.
Mourin, Maxime, Histoire de Grandes Puissances depuis la guerre, Payot, Paris, 1939.
Toffler, Alvin şi Heidi, Război şi Anti-război, Editura Antet, f.a.