Descoperiri arheologice de senzaţie în judeţul Iaşi

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 10 aprilie 2012

Descoperire arheologica importanta intr-o localitate din judetul Iasi. Mihai Gabriel Vasilencu, profesor de Istorie in comuna Oteleni, a descoperit o serie de vestigii vechi de peste 5.000 de ani. Mai mult, conform datelor arheologilor, in acea zona exista dovezi ale civilizatiei umane ce ajung pana in Epoca Bronzului (4.500-5000 de ani i.Hr.-n.r.). "

Dorind sa fac monografia comunei Oteleni, compusa din satele Oteleni si Handresti, in urma unui studiu mai amanuntit al terenului din jurul satului Handresti, mi-am dat seama ca aici se ascund vestigii arheologice. In urma cercetarilor de suprafata am gasit foarte mult material arheologic, respectiv statuete zoomorfe sau antropomorfe, ceramica de trei tipuri: fina, semifina, grosiera.

De asemenea, se cunosc si urmele locuintelor, acestea fiind de forma dreptunghiulara, cu podina din lutuiala arsa, cuptoare de ardere a ceramicii, suflatoare, fusaiole, topoare de piatra, varfuri de lance si de sageata din silex, rasnite si foarte multe frecatoare. Asezarea a fost una intens locuita asemenea celei de la Traian, din judetul Neamt. Se gaseste si ceramica ce apartine culturii precucuteniene, aceasta prezentand excizii si incizii. Acestor doua straturi li se mai suprapune si un strat ce apartine culturii Noua. Asezarea neolitica se intinde pe aproximativ sase kilometri si se observa foarte multe izvoare care pe atunci, probabil, reprezentau o importanta sursa de apa", arata Vasilencu.

"In cadrul saptamanii «Scoala altfel» am facut unele prospectiuni de suprafata cu elevii si am descoperit trei locuinte neolitice pe panta unui deal din localitatea Oteleni. In viitor mi-am propus sa cercetez cu atentie zona pentru a identifica si alte asezari din Epoca Pietrei", mai spune Vasilencu.

Sursa:http://www.bzi.ro

Mai multe