Descoperire - un costumul cu care a fost înmormântată o fetiță în Antichitate- expusă la Constanța
Poveștile din spatele descoperirilor arheologice ne surprind de fiecare dată. Toate obiectele scoase la lumină în urma săpăturilor aveau o însemnătate pentru oamenii din Antichitate, fie că ne referim la oale, bijuterii sau lucruri casnice, informează focuspress.ro
În urma săpăturilor, arheologii descoperă în morminte nu doar schelete umane, ci și obiectele cu care oamenii din Antichitate au fost îngropați. Din nefericire, multe dintre acestea aparțin copiilor, deoarece mortalitatea era extrem de mare pe vremuri, din cauza condițiilor improprii în care trăiau.
De data aceasta, la Muzeul de Istorie Națională de Arheologie Constanța (MINAC), un muzeu cu povești, arheologul dr. Ana Hamat ne-a vorbit despre costumul unei fetițe, descoperit într-un mormânt din Callatis, adică în municipiul Mangalia. Fetița, de aproximativ 5 ani a fost îngropată îmbrăcată într-un costumaș pe care erau atașate mai multe aplici.
„Vom vorbi astăzi despre lucrurile pe care ni le putem permite sau lucrurile care sunt prea scumpe pentru noi. Este vorba despre un costumaș de fetiță ce face parte din colecția veche a muzeului. A fost descoperit, de data aceasta, nu la Tomis (Constanța), ci la Callatis (Mangalia), despre care știm că a fost cel mai mare oraș grecesc de pe țărmul Mării Negre, cu o necropolă la fel de importantă precum a Tomisului.
Aici, la muzeu, puteți vedea ceea ce s-a mai păstrat dintr-o costumație de fetiță, pentru că nu este vorba numai de hăinuțe, ci și de aplicile care erau cusute pe rochița acestei fetițe. Este vorba și despre câteva bijuterii care s-au mai păstrat: un colier de mărgele, o cunună foarte micuță și o brățară“, ne-a relatat arheologul MINAC, dr. Ana Hamat.
Ceea ce este interesant este că, deși ar părea că au fost confecționate din aur, acestea sunt din ceramică care a fost, apoi, aurite. Și anticii recurgeau la astfel de metode pentru a părea că sunt avuți, așa cum se întâmplă, adesea, și în zilele noastre.
„Această fetiță care a murit la Callatis a fost pusă în locul de odihnă de către părinții ei, probabil îmbrăcată regește, cu o rochiță care era împodobită cu multe aplici aurite, în așa fel încât părea o rochiță foarte, foarte scumpă. Sunt aplici lucrate cu finețe extraordinară. Este vorba despre aplici în formă de cupidon, conuri, o multitudine de reprezentări pe aceste aplici“, mai spune dr. Ana Hamat.
Ceea ce este și mai important este că acest costumaș care se află în patrimoniul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța este printre puținele obiecte de acest fel.
„Foarte puține piese din acest costum sunt deteriorate sau, să spunem așa, doar câteva lipsesc, deci ceea ce veți putea vedea la muzeu este un costumaș aproape complet, peste 90 % păstrat din ceea ce avea această fetiță în mormânt“, a explicat arheologul Hamat.
Legat de figurile de pe costum, aceasta ne-a relatat faptul că, printre ele, se află și menadele. În lumea antică, reprezentau dansatoare, femei care dansează în cortegiul zeului Dionysos, al vinului. Sunt cuprinse, practic, de o nebunie, de aceea ele dansează. Totodată, regăsim și reprezentări ale unor îngerași, cum ar fi Zeul Iubirii, Eros, una dintre divinitățile ce conduceau sufletul în lumea de dincolo, dar și grifoni și păsări.