Descoperire misterioasă pe malul Mării Negre: Tezaur grecesc vechi de 1.400 de ani
O echipă de arheologi a rămas uimită, când a făcut o descoperire foarte rară pe țărmurile Mării Negre, un tezaur grecesc vechi, datat din urmă cu aproximativ 1.400 de ani. Experții au găsit comoara în vechea așezare Phanagoria, care actualmente se află la Krasnodar Krai, în sud-vestul Rusiei.
Un comunicat al Institutului de Arheologie al Academiei de Științe din Rusia afirmă că s-au descoperit circa 80 de monede de cupru la un vechi sit grecesc, care erau ascunse înainte de un atac devastator al populațiilor migratoare, probabil al hunilor sau turcilor, potrivit Daily Mail.
Cercetătorii au anunțat că au găsit vasul cu monede de cupru în rămășitele unui incendiu din secolul al VI-lea d.Hr. Ei consideră că focul ar fi distrus o ”parte semnificativă” a vechii colonii grecești.
”Comorile ca acestea nu sunt descoperite adesea. De regulă, ele sunt dovezi ale unor evenimente catastrofale din viața oamenilor, ca urmare a faptului că cel care a ascuns banii nu a mai putut să se întoarcă, să-și recupereze economiile”, a declarat Vladimir Kuznetsov, șeful expediției arheologice de la Phanagoria, de la Institutul de Arheologie al Academiei de Științe al Rusiei.
Acest tip de monedă din cupru a fost utilizată în diferite regiuni ale vechii Grecii, iar cea mai de demult descoperită până în prezent în Europa, a fost datată din secolul al VIII-lea î.Hr.
Kuznetsov a explicat că această descoperire rară este ”asociată cu o pagină dramatică și misterioasă din istoria medievală a orașului Phanagoria, capitala uneia dintre eparhiile creștine din Rusia”.
Scrie pe Ziare.Com