Der Spiegel scrie despre refuzul României de a-și asuma pe deplin crimele de război
Der Spiegelpublică un articol despre ultimul film documentar realizat de Florin Iepan, Odessa, în care regizorul îi confruntă pe liderii români în privința chestiunii masacrului de la Odessa și, implicit, în privința rolului jucat de România în cadrul Holocaustului. „Dar într-un loc în care criminalii de război sunt încă lăudați ca eroi naționali”, scrie publicația germană, „scopul lui de a obține recunoașterea trecutului rămâne o misiune descurajatoare.”
Der Spiegel scrie despre Odessacă ar fi o tentativă unică de asumare a trecutului. Însă filmul lui Florin Iepan e mai puțin despre ceea ce s-a întâmplat la Odessa în toamna anului 1941 și mai mult despre faptul că România de azi încă nu-și asumă acest trecut.
Într-una din scene, Florin Iepan apare încercând să-l abordeze pe Emil Constantinescu la sfârșitul unei conferințe, pentru a-l convinge să-i adreseze câteva cuvinte unui bătrân aflat în spatele său. Fostul președinte se eschivează și pleacă fără a vorbi cu bătrânul de 87 de ani venit de la Odessa. E vorba de Mihail Zaslawski, singurul supraviețuitor cunoscut al masacrului comis de Armata Română în octombrie 1941.
Potrivit articolului, scena de mai sus a avut loc în octombrie anul trecut, chiar în luna în care se împlineau 70 de ani de la masacru. Documentarul abundă în astfel de scene, căci scopul său este de a prezenta felul în care elitele politice și culturale ale României refuză să vorbească despre implicarea țării în Holocaust. De aceea, acesta nu este un film documentar clasic, ci mai degrabă simpla documentare a campaniei de recuperare a memoriei inițiate de Florin Iepan. Acesta a ales să confrunte diverse personaje importante din viața politico-culturală a României în spații publice cu privire la problema masacrului de la Odessa și le filmează reacțiile.
Florin Iepan insistă că nu vrea să apară ca un erou care și-a stabilit drept misiune prezentarea adevărului istoric. „Vreau să spun publicului povestea mascrului și a lui Mihail Zaslawski și să filmez în continuare reacțiile, până când cuvântul «Odessa» va rămâne în conștiința publică drept sinonim al crimelor antisemite comise de România. Și aș vrea că un șef de stat român să meargă la Odessa, să-l ia de mână pe Mihail Zaslawski și să ceară iertare în numele poporului nostru.”