Depozit de bronz vechi de peste 2800 de ani, descoperit în Transilvania

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 30 septembrie 2015

În sudul Transilvaniei au fost descoperite două ascunzători, unde erau depozitate arme de bronz şi bijuterii ce datează din secolul al VIII-lea î.Hr.  Este una dintre cele mai spectaculoase descoperiri de pe teritoriul României, din acest an.

Printre descoperiri se numără topoare cu tăiş dublu, suliţe şi săbii. Bijuteriile, ce constau în broşe, brăţări pentru mână şi picior, agrafe de păr, pandantive, sunt realizate din bronz. Tezaurul a fost găsit într-o râpă de la marginea sitului arheologic de la Podul Tărtăriei. Cercetările pe acest sit au început în primăvara anului 2012, şi în prezent acesta cuprinde o arie de 10 hectare. Tot aici au fost descoperite cioburi de vase din ceramică, dar şi o groapă funerară, ce conţinea mai multe rămăşiţe umane.

Arheologii nu sunt siguri care a fost scopul depozitării tezaurelor acolo. În diferite regiuni ale Europei, depozite asemănătoare au fost găsite în peşteri, mlaştini sau râuri. „Astfel de tezaure de bronz ar putea fi văzute ca depuneri  votive, sau altfel spus, ofrande aduse zeităţilor din acea vreme”, a declarat arheologul Corina Borş pentru livescience. De asemenea, se presupune că depozitul ar fi aparţinut unei persoane bogate şi puternice, cu statul social înalt.

În prezent se realizează o analiză cu raze X a metalelor descoperite, pentru a determina sursa de unde provin acestea.  În urma rezultatelor pot fi scoase la lumină rute comerciale preistorice. Lucrările de excavaţie de la Podul Tărtăria vor fi reluate în vara anului 2016.

Sursa:livescience.com

Broşe de bronz

Brăţări din bronz

Armament din fier

Mai multe