De la Holocaust la renașterea speranței

📁 Holocaust
Autor: Cristina Marin
🗓️ 15 aprilie 2021

Ceremonia Laude-Reut de comemorare a Holocaustului, a soldaţilor israelieni căzuţi şi a victimelor terorismului - am trăit împreună emoția și am retrăit istoria, prin povești de viață reală, cu o mare încărcătură sufletească, menite a ne aduce mai aproape de valorile perene ale toleranței și multiculturalității.

În studioul Laude-Reut din clădirea Academician Nicolae Cajal, a avut loc în 14 aprilie 2021, ceremonia de Yom HaShoah (Ziua Holocaustului) si Yom Hazikaron (Ziua Reamintirii Eroilor) prezentată de elevii liceului în cadrul unui webinar. Sub denumirea „From Holocaust to Revival”, evenimentul a comemorat victimele antisemitismului, cei 23928 de soldați căzuți și 3158 de civili uciși în acte teroriste, în ajunul Zilei Independenței Israelului care marchează a 73-a aniversare a acestui stat de la întemeierea sa în 1948.

Ne-a onorat cu prezența istoricul deputat Alexandru Muraru, Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, care a exprimat angajamentul ferm al Guvernului României în prevenirea și combaterea antisemitismului, discriminării, instigării la ură și violență, prin datoria și eforturile continue pe care trebuie să le aplicăm în sancționarea mesajelor, atitudinilor și acțiunilor de acest gen.

Pentru cunoașterea istoriei și a tragicelor sale momente, salutare sunt demersurile pentru înființarea Muzeului Național Memorial al Holocaustului în România, precum și deschiderea în iunie 2021, la Iași, a primului muzeu în amintirea victimelor pogromului din 1941.

Ilustrarea ororilor trecutului a adus alături de noi 3 generații ale familiei Regenbogen: nepoata care este în clasa a II-a Laude-Reut, tatăl ei și bunica ei, doamna Adolfina Regenbogen, supraviețuitoare a Holocaustului, cu o poveste extraordinară și tragică de viață, fiind salvată de la moarte la vârsta de un an, de către părinții săi pe care nu i-a cunoscut vreodată, victime ale antisemitismului și războiului.

Doamna Regenbogen are 81 de ani, trăiește în Israel și a intrat în direct cu elevii și invitații la eveniment, între care s-au numărat fiul și nepoata sa, cu ajutorul ICR Tel Aviv, de la sediul instituției. Viața doamnei Regenbogen a fost subiect de film realizat de TVR cu ajutorul informațiilor obținute din arhive de istoricul Adrian Cioflâncă, prezent de asemenea în studioul Laude-Reut cu ocazia evenimentului și oferind informații suplimentare despre reconstituirea crimelor în masă înfăptuite de conducerea României în perioada celui de al doilea război mondial. Istoricul Adrian Cioflâncă i-a încurajat pe elevi să studieze istoria și să înfrunte minciuna, să caute sursele corecte și credibile de informare.

„Cele 8 zile dintre Ziua Holocaustului, Ziua Reamintirii Eroilor și Ziua Independenței reprezintă o comemorare națonală pentru Israel, când evreii înțeleg importanța patriei pe care și-au creat-o și pe care o protejează cu mândrie pentru tot ceea ce au investit în devenirea ei.

Fiecare israelian, bărbat sau femeie, își îndeplinește stagiul militar, așadar cu toții cunoaștem pe cineva care a murit servind patria, un erou pentru care sună sirena în Ziua Reamintirii. Durerea nu este atât de mare pentru ceea ce erau cei căzuți, ci pentru ceea ce ar fi putut deveni”, ne-a mărturisit adjunctul misiunii diplomatice a Israelului in Romania, Amir Sagron.

Au însoțit momentul comemorativ părinții și sora soldatului Shimon Knoll, căzut în Israel.

Fiul Piroșkăi și a lui Șimon, fratele Mariei s-a născut în 26 februarie 1984, în orașul Reghin din România, fiind al doilea copil în familie și unicul nepot băiat al bunicilor săi. A fost educat în spiritul cinstei, al dreptății, al sincerității, al bucuriei și al empatiei față de ceilalți oameni și s-a comportat ca atare. Șimi a învățat la școala primară din orașul natal, Reghin. A fost un băiat foarte isteț, întotdeauna activ și foarte receptiv. Începând din anul 1998, și-a continuat studiile la liceul ”Petru Maior”, din Reghin.

În septembrie 2002, Șimi a făcut „alia” în Israel, unde s-a integrat foarte ușor și a învățat limba foarte repede. La sfârșitul lui decembrie 2003, Șimi s-a înrolat în armată, la infanterie. Serviciul său militar, în cadrul batalionului 932, s-a desfășurat conform tuturor așteptărilor sale. Deoarece era o persoană prietenoasă și sociabilă, s-a adaptat foarte ușor. În timpul instrucției, a avut rezultate foarte bune datorită unei bune condiții fizice și a vitezei sale rapide de reacție. Șimi și-a făcut cu ușurință prieteni, atât printre camarazii săi de arme, cât și printre comandanții săi, pe care îi denumea ”frați”, prieteni apropiați, care îl ajutau în orice situație.

Sergentul Shimon Knoll și-a pierdut viața în timpul serviciului militar în 28 aprilie 2006. Avea doar douăzeci și doi de ani. Șimi a fost înhumat la cimitirul militar Kiriat Șaul și a lăsat în urma lui pe propriii părinți și pe sora lui, Maria.

Părinții, aflați în România, nu au putut vizita mormântul acestuia în ultimii doi ani, din motive de pandemie: „De neconceput și imposibil de înțeles ce înseamnă moartea unui copil. Cine poate răspunde la întrebări precum de ce?...de ce tocmai acum? Cum vom putea suporta sentimentul de vinovăție pentru faptul că nu l-am putut proteja? Niciodată nu-l vom uita pe Șimi. El va trăi în memoria noastră pentru eternitate. Prin moartea lui, ne-a luat inima într-un loc special, numai al lui, pentru veșnicie. Șimi va rămâne cu noi întotdeauna, pentru că el a fost bucuria noastră nețărmurită și am învățat împreună cu el ce înseamnă să iubești și să fii iubit. Îi mulțumim din suflet pentru tot ce ne-a dat”.

Fie-le memoria binecuvântată!

Vizionați ceremonia integrală aici: 

Mai multe