De la fabrici şi uzine, la afaceri şi ruine. Despre drumul banilor în ultimii 70 de ani, la Adevărul Live
A distrus sau a „făurit“ comunismul economia României? Cât de măreţe sunt, de fapt, realizările vechiului regim? Istoricul Gheorghe Onişoru şi directorul Institutului de Prognoză Economică, Lucian Liviu Albu, vorbesc, la Adevărul Live, de la ora 11.00, despre planificările cu mare avânt şi investiţiile foarte mari în industrie înainte de '89 şi ce-a mai rămas din ele după prăbuşirea sistemului.
România, 2013. „Se trăia mai bine în comunism“, o afirmaţie devenită clişeu, dar clar răspicată de mai bine de jumătate de români, după cum se arată, în sondajele de opinie. Cei mai mulţi dintre ei (62%) regretă, printre altele, faptul că aveau locuri de muncă, că traiul era decent (26%) şi că aveau siguranţa zilei de mâine (12%).
România, 1975. Peste 40 de ani în urmă, în stilul specific propagandistic, la fel de clar pronunţate, sunt „marile realizări“ ale regimului comunist. Câteva dintre ele:fabricile de amoniac şi acid azotic de la Târgu Mureş, grupul de îngrăşăminte azotoase nr. 1 la Combinatul chimic Craiova, Combinatul petrochimic Piteşti, Combinatul chimic Râmnicu Vâlcea, Uzina de superfosfaţi şi acid sulfuric de la Năvodari, Combinatul chimic de la Brăila, Uzina de detergenţi de la Ploieşti, Combinatul petrochimic Ploieşti, Combinatul chimic de la Turnu-Măgurele, Combinatul chimic din oraşul Victoria, Uzina de ţevi de la Roman, Fabrica de rulmenţi de la Bârlad, unităţile siderurgice de la Alba-Iulia, Bucureşti, Buzău, Roman, Hunedoara, Câmpia Turzii sau Slatina. Românii par să stea liniştiţi:au un loc de muncă şi siguranţa zilei de mâine.
Care sunt marile eşecuri ale economiei comuniste şi cât de măreţe sunt realizările regimului? Cum a ajuns la fier vechi epoca de aur a finanţelor româneşti? Cât de profitabile au fost, de fapt, afacerile de stat? Ce-a rămas din fabricile şi uzinele de pe teritoriul României? La aceste întrebări ne răspund istoricul Gheorghe Onişoru şi academicianul Lucian Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoză Economică (component al Institutului Naţional de Cercetări Economice, din cadrul Academiei Romane) într-o nouă întâlnire „Dreptul la memorie. Muzeul comunismului din România“, la Adevărul Live, de la ora 11.00.