De ce este sărbătorită „Ziua Artei Fotografice în România” la 11 ianuarie

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 12 ianuarie 2022

Ziua Artei Fotografice în România este celebrată, anual, la data de 11 ianuarie. În aceeași zi, la 1812, se năștea la Satu Mare pictorul și fotograful Carol Popp de Szathmáry, recunoscut ca fiind primul fotograf al României și primul fotograf de război din lume.

Carol Popp de Szathmáry (foto jos) a surprins primele cadre în Războiul Crimeii (1853-1856), unde a imortalizat taberele şi bateriile ruşilor de la Calafat, Olteniţa și dincolo de Dunăre, dar şi pe ale turcilor, album pentru care a fost premiat în cadrul Expoziţiei Universale de la Paris din 1855. La Academia Română se păstrează, astăzi, mai multe clişee pe sticlă şi fotografii cu portrete ale combatanților din ambele tabere, conform Ministerului Culturii

În timpul Războiul de Independenţă (foto sus), Szathmári a fost pentru a doua oară reporter de război și a călătorit în Bulgaria alături de domnitor, fotografiind şi realizând schiţe în spatele frontului.

Astăzi, colecții impresionante de fotografii sunt păstrate la Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național de Artă Contemporană, instituții aflate în subordinea Ministerului Culturii, dar și la Muzeul Municipiului București și Academia Română.

Prima fotografie din lume realizată cu un aparat de fotografiat a fost făcută în 1826 de Joseph Nicéphore Niépce. Intitulată simplu „Vedere de la fereastra din Le Gras”, este considerată cea mai veche fotografie care s-a păstrat până astăzi.

Mai multe