Darwin a avut dreptate: viaţa a apărut într-o baltă caldă

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 14 februarie 2012

Un ultim studiu de anvergură pare să confirme teoria lansată acum peste 140 ani de către Charles Darwin, teorie conform căreia viaţa ar fi apărut pe un petec de uscat, şi nu în apele oceanului primordial, după cum conchid majoritatea teoriilor ştiinţifice pe această temă.

Se pare că primele celule au evoluat într-un mediu uscat, cu umiditate şi temperatură ridicată provenită din gheizerele fierbinţi de la surpafaţa solului. Descoperirea, publicată în premieră în paginile periodicului National Academy of Science, atacă teoria foarte răspândită şi generalist acceptată, conform căreia viaţa a apărut iniţial în mări şi oceane.

Cercetătorii au analizat dovezile oferite de elementele chimice din rocile străvechi care formau în trecutul ăndepărtat al planetei atât ecosisteme terestre, cât şi medii de viaţă marine, după care le-au comparat cu primele celule vii apărute pe Terra, acestea din urmă fiind reconstruite genetic în condiţii de laborator.

Fizicianul Armen Mulkidjanian şi colegii săi au descoperit că în timpuri imemoriale, oceanele nu conţineau cele mai bune elemente chimice necesare apariţiei şi evoluţie vieţii.

În mod neaşteptat, cele mai simple forme de celule ar fi apărut în medii terestre, îndeosebi în cele în care activitatea vulcanică genera gheizere şi vapori fierbinţi.

Compoziţia chimică a acestor emisii de vapori şi apă fierbinte seamănă mult cu cea a mediului anorgamic al chimie primelor celule, susţin cercetătorii.

Aceştia mai adaugă că primele "leagăne ale vieţii" de pe uscat aveau toate avantajele oferite de curenţii hidrotermali submarini, care prezentau în general aceiaşi factori fizico-chimici, incluzând aici prezenţa substanţelor organice.

"În contrast cu apele termale de mare adâncime din oceane, apele geotermale terestre pot avea reacţii de condensare şi pot prelua lumina solară ca o sursă de energie". Adaugă profesorul Mulkidjanian din cadrul Universităţii Osnabruck din Germania.

Ipoteza sa este susţinută şi de laureatul Premiului Nobel, profesorul Jack Szostak din cadrul Universităţii Harvard:"Lacurile şi bălţile cu apă dulce au concentraţii minime de sare comparativ cu apele marine, ceea ce permite formarea membranei acizilor graşi"

Alţi oameni de ştiinţă îşi păstrează scepticismul în privinţa readucerii în atenţia publică a teoriei lui Darwin. Aceştia susţin că acum 3, 8 miliarde ani, Terra era bombardată frecvent de meteoriţi, în consecinţă, suprafaţa planetei noastre nu era deloc un mediu propice vieţii.

În anul 1871, părintele evoluţionismului sugera într-o scrisoare trimisă botanistului englez Joseph Hooker, că viaţa pe Terra ar fi putut apare "într-un iaz cu apă caldă".

Profesorul Mulkidjanian susţine în continuare că "Reconstrucţia geochimică arată că compoziţia ionică a celulelor primare, demonstrează că acestea nu ar fi putut apare în medii marine, în schimb reconstrucţia geochimică este compatibilă cu mediul zonelor cu emisii de vapori şi ape din terenurile cu ape geotermale. Stadiile evoluţiei pre-celulare din mediul cu vapori şi ape fierbinţi, indică faptul că acestea au apărut într-un mediu a cărui chimie locală era dominată de minerale poroase de siliciu în amestec cu sulfiţi metalici şi compuşi ai fosforului".

sursa:descopera.ro

Mai multe