Curtea de Apel Bucureşti confirmă nelegalitatea autorizaţiei de demolare a vilei de patrimoniu din Kiseleff 39, eliberată de Sorin Oprescu
Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a câştigat procesul prin care îl acuza pe edilul Capitalei că ar fi emis ilegal o autorizaţie de demolare pentru un imobil construit în perioada interbelică pe Şoseaua Kiseleff nr. 39 din Bucureşti. Decizia aparţine Curţii de Apel Bucureşti şi are caracter definitiv şi irevocabil.
ONG-ul reprezentat de activistul Nicuşor Dan a cerut în instanţă anularea actului administrative emis de edil în 22 septembrie 2010. În baza autorizaţiei de demolare emise de primarul general, casa de pe Şoseaua Kiseleff 39 a fost demolată în septembrie 2010. La doi ani de la acel moment, Curtea de Apel Bucureşti le-a dat dreptate, însă prea târziu, pentru că imobilul a fost pierdut.
Pe aceeaşi temă:
O nouă clădire de patrimoniu, demolată ilegal de Primăria București
Decizia a fost dată de pe 8 octombrie 2012 şi este definitivă şi irevocabila, se arata intr-un comunicat al Curţii de Apel Bucureşti “Prin decizia irevocabilă pronunţată pe 8 octombrie 2012 în dosarul 22378/3/2011, Curtea de Apel Bucureşti a declarat ilegală autorizaţia de desfiinţare emisă pe Primarul Municipiului Bucureşti în 22 septembrie 2010 pentru imobilul din Şoseaua Kiseleff nr. 39. Autorizaţia de desfiinţare fusese eliberată în baza unui aviz de desfiinţare ilegal al Direcţiei pentru Cultura Bucureşti”, se precizează în comunicatul asociaţiei.
ONG-iştii i-au cerut lui Oprescu să nu emită autorizaţia de demolare deoarece avizul emis de direcţia de Cultură Bucureşti era ilegal, însă primarul nu i-a luat în seamă. “Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a cerut suspendarea avizului prin dosarul nr. 44206/3/2010 deschis la Tribunalul Bucureşti. În paralel, a solicitat Primarului Municipiului Bucureşti să nu elibereze autorizaţia de desfiinţare înainte de judecarea procesului, 29 septembrie 2010.
Cu toate astea, edilul s-a grăbit însă sa elibereze autorizaţia de desfiinţare pe 22 septembrie 2010, cu o săptămână înainte de termenul din dosarul 44206/3/2010, iar proprietarei, Dumitrescu Tanţi-Virginica, i-au fost de-ajuns câteva zile să demoleze imobilul înainte ca acest termen să expire. AStfel, dosarul în cauză a rămas fără obiect”, susţine ONG-ul.
Construit în perioada interbelică, imobilul din Şos. Kiseleff nr. 39 era pe lista imobilelor de patrimoniu în pericol de demolare în Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Patrimoniu Construit.