Cum suna muzica oamenilor din paleolitic? Prima înregistrare a unui instrument vechi de 18.000 de ani | AUDIO
Un instrument muzical de suflat vechi de 18.000 de ani, găsit într-o peșteră din Pirinei, a fost folosit de un muzician într-un experiment pentru a reda sunetele muzicii din paleolitic, relatează Science Advances.
Peștera Marsoulas din Pirinei, departamentul Haute-Garonne, Franța, a fost descoperită în 1897 și apoi studiată atent până în zilele noastre datorită numeroaselor picturi din epoca paleolitică găsite înăuntru.
O cochilie de melc spiralat descoperită în 1931 a suscitat mult mai puțin interes, cercetătorii considerând că nu prezenta nicio urmă că ar fi fost folosită în vreun fel de locuitorii peșterii. Obiectul a rămas în sertarele Muzeului de Istorie Naturală din Toulouse până când observații recente au dus la concluzia că, de fapt, cochilia a suferit intervenția omului fiind transformată într-un instrument muzical.
Foto: © Science Advances / Carole Fritz et al. 2021
Cochilia aparține unui exemplar mare de melc marin din specia Charonia lampas ce trăiește și astăzi pe coastele Atlanticului și în zona Mării Nordului. Modelul 3D rezultat în urma scanării a evidențiat că vârful cochiliei a fost tăiat pentru a permite circulația aerului suflat. Alte modificări interne au fost observate, de asemenea și la exterior. Urme de pigment roșu au arătă că obiectul a fost decorat în stiul picturilor de animale de pe pereții peșterii.
În toată lumea, cochiliile spiralate au fost folosite din cele mai vechi timpuri ca instrumente muzicale răspândite în Europa, India, Oceania, Noua Zeelandă, Japonia. În zona mediteraneeană , cele mai vechi cochilii descoperite datează din epoca Greciei Antice.
În context preistoric, cochilia din Marsoulas este unică la nivel european și poate chiar la nivel mondial. Obiectul are valențe multiple, este un instrument muzical, un obiect decorat de mare prestigiu și un simbol al oceanului și al contactelor la mare distanță. Dimensiunea muzicală a obiectului dezvăluie activitățile simbolice legate de peșterile pictate. Legătura puternică dintre sunete și imagini a avut cu siguranță o funcție socială și ritualică importantă.
Foto: © Science Advances / Carole Fritz et al. 2021 / ilustrație de Gilles Tosello
Să ne imaginăm un grup de oameni din paleolitic strânși la lumina pâlpâitoare a torțelor, privind imaginile de animale în mișcare de pe pereți în sunetele primelor instrumente muzicale.
Cercetătorii au mers mai departe și au recreat aceste sunete. Un muzician a fost rugat să sufle în cochilie cu mare precauție pentru a nu distruge obiectul. De aceea, doar câteva note au fost emise și înregistrate în condiții speciale. Sunetele au fost produse în maniera în care astăzi se suflă la trombon sau la corn, iar rezultatele sunt uimitoare.
·