Cum reușesc «nomazii mării» să reziste treisprezece minute sub apă fără să respire
Supranumiți ”nomazii mării”, indigenii populația Bajau, care trăiesc pe insule din Indonezia, Malaezia și Filipine, pescuiesc până la 70 de metri adâncime fără echipament de scafandru. Acești pescari reușesc să reziste până la treisprezece minute sub apă fără să respire.
Un grup de oameni de știință a descoperit recent ”secretul” acestei populații. Acești indigeni au suferit mutații genetice care le permit să rămână sub apă mult mai mult timp decât oamenii obișnuiți.
Cercetătoarea americană Melissa Ilardo a prelevat probe genetice și a efectuat ecografii care au demonstrat că splina indigenilor din Bajau era cu aproximativ 50% mai mare în comparație cu cea a populației Salu, o comunitate învecinată, care nu face scufundări. Splina este importantă pentru scufundări, deoarece acest organ eliberează mai mult oxigen în sânge când corpul este plasat într-o situație stresantă.
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga și de la Universitatea Berkeley din California au descoperit câteva mutații genetice, care s-au răspândit în rândul populației Bajau. O mutație localizată pe gena PDE10A reglează hormonul tiroidian ce controlează dimensiunea splinei. O a doua mutație controlează constricția vaselor de sânge în zona extremităților, pentru a conserva rezervele de oxigen necesare organelor vitale.
Foto: Captură VIDEO BBC