Coreea de Nord şi Coreea de Sud, foarte aproape de un summit la nivel prezidenţial

📁 Comunism
Autor: Redacția
🗓️ 6 martie 2018

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, a ajuns la un acord "satisfăcător" cu delegaţia de înalt nivel din Coreea de Sud, aflată la Phenian, privind organizarea unui summit cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In, a relatat marţi agenţia nord-coreeană de ştiri KCNA, preluată de EFE și Agepres.

Reprezentanţii Seulului i-au remis preşedintelui nord-coreean o scrisoare din partea omologului sud-coreean iar Kim Jong-Un "ascultând despre intenţia preşedintelui Moon Jae-In de a organiza un summit (...), a schimbat puncte de vedere (cu trimişii Seulului) şi a ajuns la un acord satisfăcător", a informat KCNA. 

Kim si membrii delegaţiei sud-coreene au schimbat de asemenea opinii despre măsurile ce trebuie adoptate pentru "a atenua tensiunile militare între Nord şi Sud şi a impulsiona dialogul şi cooperarea". 

Liderul nord-coreean a avut un "dialog sincer" cu trimişii sud-coreeni, le-a arătat "voinţa sa fermă de a îmbunătăţi legăturile Nord-Sud şi de a scrie o nouă istorie a reunificării" şi a dat instrucţiuni pentru "luarea de măsuri practice rapid" în vederea îmbunătăţirii relaţiei bilaterale. 

Vizita emisarilor Seulului, prima, în mai bine de zece ani, a unei delegaţii sud-coreene de înalt nivel în Nord, a venit ca răspuns la călătoria istorică efectuată în februarie în Sud de Kim Yo-Jong, sora liderul nord-coreean, cu prilejul Jocurilor Olimpice de Iarnă, şi în cadrul căreia Moon a primit invitaţia organizării în curând a unui summit intercoreean. 

Dacă întâlnirea Kim-Moon ar avea loc, ar fi prima de acest fel după peste zece ani, ultimele astfel de reuniuni fiind organizate în 2000 şi 2007, la Phenian, între liderul nord-coreean şi tatăl lui Kim Jong-Un, Kim Jong-Il, decedat între timp, şi preşedinţii de atunci ai Coreei de Sud, Kim Dae-Jung şi, respectiv, Roh Tae-Woo. 

Mai multe