„Contabilul de la Auschwitz”, condamnat la patru ani de închisoare

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 15 iulie 2015

Un tribunal german din Lüneburg l-a condamnat pe Oskar Gröning, fost gardian de la Auschwitz, astăzi în vârstă de 94 de ani, la patru ani de închisoare, considerând că a fost complice la uciderea a cel puțin 300.000 de evrei. Oskar Groening a fost adus în fața justiției în primăvara acestui an și a primit sentința ieri, anunță BBC.

Spre deosebire de alți foști gardieni SS, Gröning a vorbit destul de mult despre cei doi ani pe care i-a petrecut la Auschwitz, atât într-o autobiografie, cât și în interviurile acordate. El a mărturisit că evenimentele la care a fost martor acolo l-au bântuit toată viața. Bărbatul a recunoscut că știa despre camerele de gazare, dar susține că el n-a fost decât o piesă nesemnificativă în marea mașinărie de ucis de la Auschwitz. 

Citește povestea lui Gröning AICI

Avocații bătrânului au argumentat că prin munca sa de la Auschwitz,  Gröning nu a facilitat genocidul, dar procurorii au argumentat că, dimpotrivă, munca sa a făcut ca operațiunile în lagăr să decurgă cum trebuie. 

Mulți observatori se întrebau până acum dacă Gröning va primi în final o pedeapsă la închisoare, dată fiind vârsta sa avansată. La 94 de ani, el va fi probabil printre ultimii naziști aduși în fața justiției, la 70 de ani după sfârșitul războiului.

Mai multe