«Constantin Brâncuşi. Un român la Paris» în Historia Special

Historia Special, ediţia de toamnă, parcurge cele mai importante momente din viaţa şi arta marelui român Constantin Brâncuşi. Revista este de acum la toate punctele de distribuţie a presei. Despre Constantin Brâncuși sunt atâtea lucruri de spus, dar parcă în România nu se spun niciodată. Ca despre Infinit – știi că este acolo, dar este peste puterea cuiva de a-l înțelege, așa că nu se vorbește despre el. Sunt atâtea întrebări de pus și parcă nimeni nu își dorește un răspuns. La nivel național a fost acceptat că Brâncuși este un geniu, și geniile sunt neînțelese, așa că de ce să ne mai întrebăm, ce rost mai are?

S-a acceptat, ca o ușurare, faptul că Brâncuși este al întregii lumi. Imensitatea lui pare o povară pentru România. Și n-ar trebui să fie deloc așa. El a trăit jumătate de secol la Paris și a străbătut lumea în lung și-n lat, dar niciodată nu s-a dezis de faptul că este român. Dimpotrivă. Brâncuși a fost unul dintre cei mai pasionați și persuasivi ambasadori pe care România i-a avut vreodată. El este, într-adevăr, al întregii lumi, dar doar României i-a lăsat o scară la cer: Coloana Infinitului. Dosarul Ansamblului Monumental stă pe masa UNESCO, dar moștenirea materială pe care geniul artei moderne a lăsat-o României e cuprinsă de rugina nepăsării și a inculturii. Cocoșul va cânta a treia oară, dar România trebuie să înțeleagă că are datoria să și-l asume pe Brâncuși.

Brâncuși a fost un geniu. Brâncuși a învățat că prima regulă a zborului este echilibrul – și întreaga lui viață a fost un zbor. Brâncuși a fost un supraviețuitor. Brâncuși a fost schimbarea de care arta avea nevoie. Brâncuși a trăit în Europa celor mai frumoși, dar și celor mai tragici ani; a trăit în modernism. Brâncuși a fost unul dintre cei care au modelat modernismul – și le-a avut pe toate. Brâncuși este Infinitul.

Este anul centenar al Marii Uniri, 100 de ani de când s-a format România modernă, și se pare că țara nu mai știe care îi sunt valorile pe care să le urmeze. Să începem de la Infinit, cu Constantin Brâncuși.

Citeste revista in format digital

Cumpără Acum

Mai multe