Comori găsite în ansamblul de la Stonehenge
O nouă cercetare asupra celui mai mare monument neolitic din Europa dezvăluie mormântul unui șef local care a trăit acum mai bine de 4.000 de ani. Obiectele găsite alături de scheletul său indică rangul acestuia și ceremonialul maiestuos de înmormântare.
Unul dintre cele mai controversate obiecte este un pumnal cu mâner din lemn, mâner pe care sunt gravate desene nedeslușite încă. Piesa nu a fost conservată în totalitate, unele cercetări anterioare afectând calitatea obiectului. Mânerul respectiv prezintă un aspect inedit:pe toată suprafața sa, acesta a fost decorat cu mici componente precum ace de aur și fire de aur microscopice, proces care ar fi durat aproximativ 2.500 de ore. Din punct de vedere optic, acest demers ar fi fost înfăptuit doar de anumite persoane, întrucât riscul de a orbi era mare. Fiecare componentă dintre cele 140.000 este atât de fină încât întrece grosimea firului de păr uman.
Un alt obiect a fost găsit pe pieptul șefului de trib și constă într-un romb realizat dintr-o placă de aur, prezentând și mici incizii decorative. Cercetătorii nu pot da un răspuns concret în privința acestuia, însă consideră că el deservea unui scop din domeniul astronomic, concluzie trasă pe baza liniilor fine trasate pe obiectul romboidal, linii care indică o cunoaștere detaliată a matematicii și a geometriei. Totuși, obiectul ar fi putut fi folosit cu scop estetic, el prinzând mantia liderului.
S-a mai găsit, de altfel, și o pereche de cercei din aur și chihlimbar care datează din Epoca Bronzului. Aceștia aparțin unei femei îngropată în apropierea mormântului șefului de trib.
Cumpără acumToate aceste bijuterii au fost dezgropate dintr-o zonă din apropierea monumentului Stonehenge. Nu e prima dată când acestea sunt examinate de profesioniști, însă acum au fost reevaluate, printre altele, micro-componentele pumnalului cu mâner din lemn. Momentan, aceste obiecte se află la Muzeul din Wiltshire.