Comoară spaniolă, descoperită pe fundul mării după 300 de ani
O echipă de scafandri a găsit o comoară pe epava unei nave spaniole distruse în urmă cu trei secole într-un uragan. În 1715, nava numită Capitana se scufunda în apele din largul Floridei, având la bord – cu destinația Spania – aur și argint din Lumea Nouă. Acum, scafandrii au găsit 52 de monede de aur, un lanț de aur de peste un metru lungime, 110 monede de argint și nasturi din pietre prețioase. Toate aceste obiecte au o valoare de peste un milion de dolari.
Descoperirea a fost făcută în urmă cu mai bine de o lună, pe 17 iunie. Cei care au găsit epava au așteptat să facă anunțul până la data exactă la care se împlineau 300 de ani de la scufundarea navei spaniole.
Capitana era vasa amiral a flotei spaniole formate din 11 nave ce transporta aur, argint și alte resurse prețioase din coloniile spaniole înapoi în Europa. Flota Tierra Firme activa în zona Americii Centrale și de Sud și avea un rol esențial în fluxul de bunuri din colonii către metrpolă și invers.
Navele s-au scufundat în timpul unui urgan în zilele de 30 și 31 iulie 1715, în timp ce se aflau în voiajul spre casă. Epavele navelor erau deja cunoscute celor care fac explorări în zonă, iar o companie din Florida, 1715 Fleet-Queens Jewels LLC, deține de câțiva ani drepturile exclusive asupra acestora.
Până acum, scafandrii care explorau epavele se întorceau la suprafață cu mâna goală. Însă 17 iunie a fost ziua lor norocoasă:mai întâi, au descoperit o monedă de aur pe fundul mării în timp ce scormoneau nisipul. Apoi au apărut restul monezilor, iar scafandrii au realizat că au dat peste o adevărată comoară.
A fost cea mai importantă descoperire făcută până acum ca valoare și cantitate. Între monezile de aur se află și un real din timpul lui Filip al V-lea care valorează peste 500.000 de dolari.
Toate artefactele se află sub jurisdicția municipalității americane, iar statul Florida are dreptul la 20% din tot ceea ce descoperă compania 1715 Fleet-Queens Jewels LLC. Anual, reprezentanții statului examinează artefactele recuperate după fundul mării și poate cere transferarea lor către muzee. În cazul descoperirii de acum, după ce statul își ia partea sa, compania și cei care au descoperit comoara vor împărți în mod egal comoara.