Comoara de pe câmp. Tezaurul descoperit de un bărbat din Dolj

📁 Antichitate
🗓️ 21 ianuarie 2013

Un bărbat din judeţul Dolj a găsit 1.471 de monede din argint, ce datează din perioada 1500-1600, îngropate în pământ, acesta ducându-le la Muzeul Olteniei, care le va evalua şi îl va recompensa cu 30 la sută din valoarea tezaurului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Muzeul Olteniei a intrat în posesia unui tezaur de monede de argint de 1806, 74 grame din perioada lui Mihai Viteazul. Asta după ce un craiovean a găsit 1471 de monede în localitatea doljeană Bulzeşti, transmite corespondentul Mediafax.

El a precizat că bărbatul a găsit monedele într-un sac de pânză, pe un câmp, la o adâncime de 50 de centimetri în pământ.

"Este vorba despre o descoperire cu o importantă valoare numismatică, a treia descoperire de monede din zona Olteniei. Descoperitorul a respectat legea şi a predat monedele Direcţiei de Patrimoniu în perioada de timp pe care o prevede legea", a declarat Florin Ridichie.

Din cele 1.471 de monede de argint găsite de bărbat, 1.415 sunt monede turceşti, opt monede ungureşti, iar restul europene datând din perioada secolului al XVI-lea.

Conform reprezentanţilor Muzeului Olteniei, cele mai multe monede datează din perioada 1500-1600.

Cele mai multe dintre monede sunt turceşti, însă printre ele sunt şi monede ce provin din Polonia, Lituania, Spania, Franţa, Olanda, Lubeck, Saxonia, Nuremberg.

Deocamdată nu a fost stablită valoarea monedelor, însă după ce se va face evaluarea acestora, bărbatul va fi recompensat cu 30% din valoare.

De asemenea, bărbatul a spus că obişnuieşte să meargă să caute metale, folosind un detector de metale pentru că are autorizaţie de la Poliţie.

"Acest tezaur l-am găsit în timpul liber. Iniţial, am găsit o monedă turcească la o adâncime de aproximativ 15 centimetri, apoi am săpat mai adânc şi le-am găsit şi pe celelalte, erau într-un săculeţ care s-a deteriorat şi foarte multe dintre ele s-au împrăştiat", a spus bărbatul.

sursa:gandul.info

Mai multe