Cetatea dacică Fețele Albe, ignorată de autorități, jefuită de braconierii arheologici

📁 Patrimoniu în pericol
🗓️ 24 aprilie 2023

Cetatea dacică Fețele Albe a rămas „Cenușăreasa” monumentelor istorice din Hunedoara, iar turiștii au taxat adesea lipsa de îngrijire pe care autoritățile au arătat-o față de ea.

Cetățile dacice din Hunedoara atrag turiști din toate colțurile lumii. Șase dintre ele au fost incluse încă din anii ’90 în patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Cetățile dacice Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru, Bănița și Piatra Roșie au fost preluate în administrare de Consiliul Județean Hunedoara, însă alte astfel de așezări antice la fel de valoroase pentru patrimoniul României nu au parte de îngrijire.

Au norocul doar că se află în zone protejate, ca Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, astfel că beneficiază de legislația menită să protejeze rezervațiile naturii.

Cetatea dacică ignorată de autorități

Așezarea dacică Fețele Albe, aflată la trei – patru kilometri de Sarmizegetusa Regia, a fost ignorată  de autorități. În ultimii ani, situl a fost vizitat adesea de căutătorii de comori, care au contribuit la vandalizarea monumentelor sale. Unii turiști au putut observa gropile și pământul răvășit din incinta monumentului ori chiar i-au întâlnit pe braconieri, „la lucru” în cetate. Au menționat acest lucru în recenziile de Internet cu privire la cetate.

Amatorii de ritualuri spirituale și-au făcut și ei simțită prezența, într-un mod care i-a nemulțumit pe unii hunedoreni: sunt acuzați că au „confiscat-o”: i-au mutat pietrele improvizând temple, au împodobit-o cu lumânări și candele, ar fi luat de aici bucăți din zidurile sale pe motiv că sunt încărcate de energie, au amenajat locuri de meditație și chiar ar fi provocat un incendiu puternic, care a dus la distrugerea unor vestigii, sfărâmate în urma calcinării.

Cetatea Fețele Albe a rămas în anonimat și este rar vizitată de turiști. Oamenii ajung la ruinele sale, acoperite de arbori prăbușiți și de vegetație luxuriantă pe o cărare care urcă vreo 40 de minute prin pădure, din locul de popas aflat la șosea, la circa doi kilometri mai jos de parcarea sitului Sarmizegetusa Regia. Traseul este marcat, iar la începutul urcușului a fost amplasat un indicator spre cetatea Fețele Albe – singurul care amintește de existența ei.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe