Cetate veche de 700 de ani din Apuseni, restaurată prin PNRR

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 27 decembrie 2022

Primăria comunei Rimetea a lansat marți procedura pentru atribuirea unui contract privind reabilitarea și punerea în valoare a Cetății Nobiliare Colțești (cunoscută și sub numele de Cetatea Trascăului), construită în secolul al XIII-lea, pentru care s-au alocat peste 9,6 milioane de lei, finanțare obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Obiectivul este inclus în „Ruta Cetăților”, prin care se dorește restaurarea a cinci fortificații din România, respectiv Cetatea Sighișoara, Cetatea dacică de la Sarmizegetusa, Cetatea Oradea, Cetatea Brașovului și Cetatea Nobiliară Colțești, pentru a le promova într-un mod integrat cu alte cetăți istorice în circuite care să atragă turiștii din țară și din străinătate, informează Agerpres.

Investiția implică intervenția asupra trei componente de infrastructură, respectiv Cetatea Nobiliară Coltești, drumul de acces, care se află situat zona de protecție a rezervației de arhitectură și urbanism Rimetea Turism, și Conacul Thoroczkay-Rudnyánszky.

Potrivit caietului de sarcini, acest lucru implică îndepărtarea selectivă a vegetației existente care s-a extins peste obiectiv, punerea în siguranță, reabilitarea și protejarea ruinelor existente în stadiul în care sunt, amenajarea accesului și a traseelor interioare de vizitare. Cu ocazia acestei revitalizări, cetatea va fi pusă în siguranță și curățată și va deveni accesibilă într-un mod civilizat.

Realizarea investiției se va desfășura pe durata a 33 de luni.

În maghiară Torockovar, cetatea de la Colțești a aparținut nobililor de Trascău. Cetatea a fost construită în 1296, drept măsură de apărare în urma invaziilor tătarilor din secolul al XIII-lea. Cetatea a fost ruinată mai întâi în timpul războiului țărănesc condus de Gheorghe Doja (1514), fiind distrusă definitiv, prin incendiere, în 1713, de armata austriacă condusă de generalul Tiege.

Mai multe