Cetate bine conservată din secolul VI descoperită în oraşul antic Moesionis, lângă granița României

📁 Antichitate
🗓️ 19 septembrie 2024

O cetate bine conservată din secolul al VI-lea d.Hr., datând din perioada împăratului roman estic Iustinian cel Mare, a fost descoperită în orașul antic Moesionis, lângă Tărgovişte, în nord-estul Bulgariei. Descoperirea a fost anunțată de profesorul Nikolay Ovcharov, consultant științific al sitului arheologic, potrivit unei declarații transmise de Agerpres.

Excavările din cetate continuă, iar unele dintre rămășițele descoperite au o înălțime de peste trei metri. Profesorul Ovcharov a subliniat unicitatea sitului, explicând că aceasta oferă o oportunitate rară de a înțelege cum arătau fortificațiile în timpul domniei lui Iustinian cel Mare.

Un alt aspect important al descoperirii este reședința episcopală din secolul al VI-lea, care subliniază rolul spiritual al cetății în acea perioadă. Potrivit profesorului, această reședință confirmă faptul că Moesionis a fost un centru important al cultului Sfântului Andrei, considerat botezătorul regiunii de nord-est a Bulgariei.

Progresele realizate în cadrul săpăturilor arheologice din vara anului 2024 în Moesionis vor fi detaliate într-o conferință de presă ce urmează a fi programata curând. Aceste descoperiri sunt considerate cruciale pentru înțelegerea dezvoltării orașului antic și a evoluției sale în perioada medievală târzie.

Săpăturile sunt coordonate de arheologul Ştefan Ivanov, de la Muzeul Regional de Istorie Tărgovişte, care este responsabil și pentru lucrările desfășurate în 2024.

Mai multe