Ceremonie dedicată soldaților români morți în Alsacia și Lorena în Primul Război Mondial
Peste 2.000 de soldați români și-au pierdut viața în lagărele de muncă din Alsacia și Lorena în Primul Război Mondial. Pentru a onora memoria lor a fost ținută o ceremonie în cimitirul Dieuze, din Lorena, anunță pe Facebook ambasadorul român la Paris, Luca Niculuescu.
La începutul lunii noiembrie 1916, în pasul Predeal, armata germană a atacat trupele române pentru a forța trecerea în Muntenia. Bătălia, care a fost una violentă, s-a încheiat cu înfrângerea ostaşilor români, mii de soldaţi fiind luaţi prizonieri. Aceştia au fost băgaţi în vagoane de vite şi duşi în Germania, în nişte condiţii cumplite, iar acolo au fost împărţiţi în lagăre de muncă. Câteva mii au ajuns în taberele de muncă din Alsacia şi Lorena, unde majoritatea şi-au găsit sfârşitul. În perioada ianuarie 1917 – decembrie 1918, au murit nu mai puţin de 2.344 de prizonieri români. Dintre aceştia, 1.180 au decedat în Alsacia şi 1.164 în Lorena. Ostaşii luaţi prizonieri au murit din cauza gerului cumplit, fiind înregistrate temperaturi de minus 20 de grade Celsius, a foametei şi a muncilor grele. La sfârşitul Primului Război Mondial, mai toţi ostaşii români morţi în lagărele din Alsacia şi Lorena au fost îngropaţi în cimitire militare. Majoritatea soldaţilor au fost înhumaţi în cimitirile militare de la Soultzmatt, Bartenheim, Cernay, Colmar, Dieuze, Ensisheim, Koetzingue, Liepvre, Muhloc, Neuf – Brisach, Niederentzen, Oberentzen, Steinbrunn – Le – Haut, Walheim, Waltenheim şi Wolfgantzen.
„Este ziua Armistițiului de la 1918, un moment pentru noi de-a ne aminti de soldații români morți în Alsacia și Lorena. Aproximativ 3000 de soldați români și-au pierdut viața acum o sută de ani în această regiune. Făcuți prizonieri în război, aduși aici la muncă, au murit de boli din cauza condițiilor îngrozitoare din taberele de prizonieri în care stăteau. Soldați români sunt în peste 40 de cimitire din zonă. Cel mai mare este la Dieuze, unde se află aproape o mie. Azi dimineață a avut loc acolo o ceremonie în memoria lor”, scrie pe Facebook Luca Niculescu.
Foto: Facebook - Luca Niculescu