Ceremonia comemorativă a Centenarului Bătăliei de la Mărășești / FOTO

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 7 august 2017

Aproximativ 5.000 de persoane au participat, duminică, la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, la comemorarea Centenarului luptelor din Primul Război Mondial, un eveniment la care au fost prezenţi şi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mihai Tudose, precum şi alţi oficiali şi diplomaţi. Ei au depus coroane de flori la Mausoleul din Mărăşeşti, în cinstea eroilor căzuţi în 1917.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seara, că la un secol de la bătălia de la Mărăşeşti România este un stat puternic, un pilon de securitate în regiune, iar acest lucru se datorează în mare măsură Armatei Române.

 „Aceste locuri au fost martorele unuia dintre cele mai dramatice momente din istoria României, când prieteni ne erau puţini, aliaţii se aflau departe, iar inamicii ne înconjurau. O deviză curajoasă stă de atunci ca un legământ al armatei noastre: «Pe aici nu se trece». La un secol de atunci, România este un stat puternic, pe care aliaţii şi partenerii se pot baza, pilon de securitate în această regiune, iar acest lucru se datorează în mare măsură şi Armatei Române”, a spus Iohannis.

Vezi aici GALERIE FOTO

Iohannis a mai spus că evenimentele tragice ale secolului XX ne-au arătat că libertatea, democraţia şi pacea nu se obţin şi nu se păstrează fără un angajament constant şi continuu, al fiecărei generaţii, iar în actualul context Uniunea Europeană este cea care poate asigura pacea pe viitor.

Succesul înregistrat de Armata II la Mărăşti a determinat Puterile Centrale să îşi revizuiască strategia. Se renunţă la ofensiva în zona Nămoloasa, iar forţele germane sunt proiectate atât în zona Oituz, cât şi în sudul Moldovei – la nord de Focşani, în punctul strategic Mărăşeşti.

Bătălia de la Mărăşeşti s-a desfăşurat în trei etape, din 24 iulie/6 august până în 21 august/3 septembrie 1917, pe o lungime a frontului de aproximativ 35 km şi a fost cea mai importantă confruntare miliară de pe frontul român din vara anului 1917. 

Foto: presidency.ro

Mai multe