Ceramica de Horezu a devenit patrimoniu UNESCO

📁 Patrimoniu
🗓️ 7 decembrie 2012

Comitetul interguvernamemtal UNESCO a aprobat în această dimineaţă includerea Ceramicii de Horezu şi a meşteşugului olarilor din zonă pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial a UNESCO.

După patru ani de demersuri, Ceramica de Horezu şi meşteşugul olarilor din zonă au devenit valori patrimoniale universale prin înscrierea lor, în 2012, pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial a UNESCO.

Înscrierea ceramicii de Horezu pe lista UNESCO a fost discutată azi, alături de alte 17 practici din diferite ţări, la sesiunea anuală a Comitetului Interguvernamental pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Imaterial (3-7 decembrie).

Statutul obţinut obligă România să protejeze această practică şi să asigure transmiterea ei din generaţie în generaţie, în forma în care se exercită actual în Hurezi.

Ceramica de Horezu este fabricată artizanal în partea de nord a judeţului Vâlcea, unde sunt activi în jur de 50 de olari tradiţionali.

La şedinţa la care s-a anunţat votul pozitiv au fost prezenţi Irina Cajal, subsecretar de stat in Ministerul Culturii, şi Virgil Nitulescu, preşedintele comisiei nationale pentru patrimoniu imaterial şi directorul Muzeului Ţăranului Român (MTR).

Printre motivaţiile Comitetului Unesco referitoare la criteriile îndeplinite de candidatura României se numără:

-cunoştinţele şi competenţele asociate ceramicii tradiţionale de Horezu şi tehnicile de transmitere le disting ca fiind o marcă simbolică a identităţii locuitorilor din Horezu şi Olari

-înscrerea meşteşugului ceramicii tradiţionale de Horezu pe lista reprezentativă a Patrimoniului Imaterial ar putea contribui la dialogul cu alţi meşteri olari şi la promovarea respectului diversităţii culturale şi creativitatii umane

-măsurile propuse care vizează intensificarea promovării, cercetării şi transmiterii demonstrează angajamentul diverselor asociaţii artizanale şi a autorităţilor locale pentru perpetuarea acestui savoir-faire. 

Mai multe