Cele mai vechi urme de locuire umană din Europa, descoperite în România

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 23 ianuarie 2025

Un studiu publicat recent în revista Nature Communications, realizat de o echipă internațională de cercetători, confirmă prezența unor prezența unor hominini pe teritoriul României în urmă cu circa 2 milioane de ani.

Specialiști din România, SUA, Marea Britanie, Australia, Suedia și Republica Moldova au reanalizat descoperirile arheologice făcute la începutul anilor `60 în situl de la Valea lui Grăunceanu - Bugiulești, județul Vâlcea, și le-au datat prin metoda uraniu-plumb, una dintre cele mai eficiente metode de datare radiometrică folosite în cazul obiectelor mai vechi de un milion de ani.

Aceleași metode au fost folosite și în cazul resturilor fosile animale descoperite în mai multe situri din apropierea celui de la Valea lui Grăunceanu: Pietriș, Valea Roșcăi, Dealul Mijlociu sau Fântâna lui Mitilan.

Peste 4.500 de elemente fosile au fost analizate cu ajutorul unor microscoape de înaltă rezoluție pentru a putea identifica eventualele modificări artificiale survenite pe suprafața acestora.

În urma acestor analize, a fost descoperi faptul că 20 de elemente prezintă incizii care, cel puțin în cazul a opt dintre ele, au fost create cert în mod artificial. Faptul că inciziile apar în pozițiile anatomice care indică descărnarea, o operațiune de îndepărtare voită a țesuturilor moi de pe oase, demonstrează existența unei specii de hominini care a folosit unelte în acest scop.

Cercetarea arheologică în zonă a fost inițiată acum mai bine de 60 de ani de o echipă condusă de arheologul și istoricul Constantin S. Nicolaescu-Plopșor, care a găsit în punctul denumit de localnici Valea lui Grăunceanu un număr impresionant de oase de animale, fosile de mamifere și vertebrate datând din villafranchian (începutul Cuaternarului). În plus, pe lângă fosile de animale preistorice, cercetătorii de atunci au afirmat că ar fi fost descoperite și câteva fragmente osoase despre care au spus că aparțin unei specii umane pe care au botezat-o „Homo Olteniensis”, relatează Agerpres.

Cercetările în sit și asupra materialului arheologic găsit în Valea lui Grăunceanu au fost reluate în 2012 de către o echipă internațională, care a confirmat acum, prin publicarea acestui studiu, că într-adevăr în această zonă a existat acum aproape două milioane de ani o comunitate hominidă, situl din comuna Tetoiu devenind astfel cel mai vechi sit european în care apar urme de activitate a unor hominini descoperit până acum, chiar dacă tipul de hominini din această zonă rămâne încă o necunoscută.

„În ultima vreme, și în special după anul 2000, Bucureștiul în colaborare cu două universități de prestigiu din Statele Unite ale Americii, cu ajutorul Muzeului Olteniei din Craiova, a realizat foarte multe analize pe materialul faunistic și arheologic descoperit în urma cercetărilor efectuate de către Nicolaescu-Plopșor. S-a ajuns la concluzia că în zona noastră, acum 1.950.000 de ani sau chiar 1.980.000 de ani, ar fi existat o comunitate hominidă, pe baza unor resturi faunistice, care au dovedit faptul că unele fragmente osoase dețineau urme de descărnare efectuate cu o unealtă dură. Nu se cunoaște la ora actuală ce tip de hominid ar fi existat în județul nostru, dar această descoperire pune pe tapet importanța nu doar a României, ci și a Europei în apariția omului, adică în procesul de antropogeneză. Mai mult, C.S. Nicolaescu-Plopșor, când publica rezultatele acestor cercetări, emitea ipoteza existenței unui hominid de tip Australanthropus olteniensis. Nu știm cât este de adevărată această ipoteză, dar cel mai probabil evoluția comunităților umane și apariția omului nu sunt strâns legate doar de Africa, ci mai nou și de Europa”a declarat arheologul Ionuț Tuțulescu, pentru Agerpres.

Foto sus: Arhivă Pixabay

Mai multe