Cele mai vechi fluiere din lume, descoperite în Israel
Cele mai vechi fluiere din lume, cu o vechime de 12.000 de ani, nu ar fi fost create de oamenii preistorici pentru distracție.
Rămășițele unor astfel de instrumente realizate din oase de aripă de la specii de păsări de apă, descoperite în timpul săpăturilor în Valea Hula din nordul Israelului și datând din perioada natufiană, au dovedit că fluierele imitau sunetele păsărilor răpitoare și ar fi fost folosite la vânătoare, conform arheologilor, transmite duminică agenția TPS, citată de Agerpres.
Laurent Davin de la Universitatea Ebraică din Ierusalim și CRJF și Jose Miguel Tejero de la Universitatea din Viena și Universitatea din Barcelona, au condus studiul asupra culturii materiale, cercetând oasele de păsări găsite la Eynan/Ain Mallaha. Ei au observat anumite orificii prezente pe șapte fluiere miniaturale realizate din os de aripă de lișiță sau de rață sălbatică.
Unul dintre obiecte a fost descoperit intact, acesta fiind singurul fluier de acest tip conservat în această stare, după cum a declarat Laurent Davin.
În urma experimentelor efectuate cu replicile acestor fluiere s-a constatat că aceste instrumente produceau sunete distincte, oamenii de știință concluzionând că era într-adevăr vorba despre fluiere.
Sunetele pe care aceste fluiere le scoteau au fost comparate cu cele produse de diferite specii de păsări de la Eynan/Ayn Malaha, semănând foarte mult cu cele ale păsărilor răpitoare, cum ar fi uliul păsărar sau vânturelul.
O teorie avansată de cercetători sugerează că oamenii străvechi se poziționau în apropierea păsărilor de apă pe care le vânau mai ușor direcționându-le cu ajutorul acestor fluiere care imitau sunetele scoase de păsările răpitoare.
Foto sus: Un fluier vechi de 12.000 de ani a fost descoperit intact (© Yoli Shwartz / Israel Antiquities Authority)