Cel puțin un membru al familiei de Medici, afectat de o tulpină mortală de malarie
Cel puțin un membru al familiei de Medici a fost afectat de o tulpină mortală de malarie, conform unei analize efectuate pe țesut de organ din mormântul familiei de Medici, arată un studiu publicat în revista Emerging Infectious Diseases.
Familia de Medici și-a îngropat morții ca monarhi în Bazilica San Lorenzo din centrul Florenței, păstrând rămășițele scheletice ale cadavrelor în sicrie, cu organele îndepărtate și depozitate în recipiente separate de teracotă.
Cercetătorii au analizat mostre din țesut în încercarea de a potrivi rămășițele de organe cu corpurile respective. Din întâmplare, cercetătorii au descoperit structuri asemănătoare paraziților pe globulele roșii, informează Agerpres.
„Știam că celulele roșii din sânge se pot păstra", a afirmat Albert Zink, director al Institutului de Studii pe Mumii din Italia, unde a fost efectuată cercetarea. El a condus anterior un studiu care a identificat celule roșii din sânge în rămășițele vechi de 5.300 de ani ale lui Ötzi Omul de Gheață. „Dar nu ne așteptam să vedem paraziții", a declarat Zink pentru Live Science.
Analize ulterioare au confirmat că aceste structuri erau parazitul malariei Plasmodium falciparum. Oameni de știință știau că malaria era endemică în regiune din secolul al II-lea sau al treilea până la începutul secolului al XX-lea, dar au presupus că specia endemică a malariei era P. Vivax, care provoacă o formă mai ușoară a bolii. P. falciparum, care este mai gravă, este favorizată de obicei de climatele tropicale.
Este probabil ca de Medicii care au fost infectați să fi avut o febră severă recurentă, deși cercetătorii nu pot spune cu siguranță dacă malaria i-a ucis într-adevăr pe acești membri ai familiei.
De Medici erau o familie foarte bogată, puternică, având o mare influență în Florența Renașterii, devenind în cele din urmă conducători ai Ducatului Toscana în secolul al XVI-lea.
Foto sus: Membri ai familiei de Medici, reprezentați într-un tablou alegoric de Benozzo Gozzoli (© Wikimedia Commons)