Cel mai vechi computer din lume - mecanismul de la Antikythera

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 22 iunie 2015

Mecanismul de la Antikythera este considerat un computer mecanic antic realizat pentru calculul pozițiilor astronomice. Acest mecanism a fost recuperat în anii 1900-1901 dintr-o epavă de lângă insula Antikythera.

Cel care a identificat mecanismul a fost arheologul grec Valerios Stais, care pe 17 mai 1902 a observat roțile dințate ale Mecanismului de la Antikythera. Importanța și complexitatea mecanismului au fost înțelese abia câteva decenii mai târziu. Cu ajutorul lui, grecii puteau calcula cu precizie eclipsele, mişcarea planetelor şi puteau stabili datele la care erau organizate Jocurile Olimpice.

Când a fost descoperit bizarul mecanism se află într-o cutie de lemn, decorată cu 2.000 de caractere şi este format din cel puţin 30 de rotiţe din bronz. Perioada sa de construcție este în prezent estimată a fi între 150 și 100 î.Hr.. Gradul de sofisticare mecanică este comparabil cu a unui ceas elvețian din secolul al XIX-lea. Artefacte tehnologice cu manoperă și complexitate similară nu vor mai apare până în secolul al XIV-lea, atunci când ceasurile mecanice astronomice au fost construite în Europa. Jacques-Yves Cousteau a vizitat epava pentru ultima oară în 1978, dar nu a găsit nicio rămășită suplimentară a Mecanismului Antikythera. Profesorul Michael Edmunds de la Universitatea Cardiff, care a condus cel mai recent studiu al mecanismului, a declarat:Acest aparat este pur și simplu extraordinar, singurul lucru de acest gen. Designul este frumos, astronomia sa este riguroasă... Cine a făcut mecanica acestui lucru a făcut-o extrem de atent... în termeni de valoare istorică consider că acest mecanism este mai valoros decât Mona Lisa.

Mai nou, Christian Carman, istoric la Universitatea Quilmes din Argentina şi fizicianul James Evans de la Universitatea Puget Sound din SUA au analizat în detaliu fragmente din acest dispozitiv. Astfel, ei au aflat că mecanismul a funcţionat prima dată cu o sută de ani înainte de data calculată iniţial. Mai exact, calculatorul fusese pornit pe 12 mai 205 î.e.n. Deocamdată nimeni nu ştie cine şi când a construit acest dispozitiv. Cert este că mecanismul este mult mai avansat pentru perioada din care datează.

Dispozitivul este expus la Muzeul Național de Arheologie din Atena, însoțit de o reconstituire a sa realizată și donată muzeului de către Derek de Solla Price.

Mai multe