Cel mai spectaculos mormânt neolitic din Irlanda ascunde un secret sumbru
În urmă cu 5.000 de ani Irlanda neolitică era condusă de către o dinastie care practica mariajele incestuoase pentru a se izola de oamenii de rând, la fel ca faraonii egipteni sau familiile regale din civilizația Inca. Această concluzie se desprinde dintr-un studiu genetic recent care a analizat material genetic de extras din din osemintele umane îngropate necropola de la Newgrange (foto sus), cel mai spectaculos mormânt neolitic din Irlanda.
În cadrul studiului efectuat echipă coordonată de un cercetător de la Trinity College din Dublin, a fost examinat materialul genetic extras de la 42 de oameni îngropați în situri neolitice din Irlanda (cu o vechime de circa 5800 - 4500 de ani), precum şi de la doi oameni dintr-un sit datând din Mezolitic (circa 6100 - 6700 de ani).
Cercetătorii irlandezi au descoperit că că persoana îngropată cel mai ornat mormânt din necropola din Newgrange era un bărbat adult ai cărui părinți erau în mod clar rude extrem de apropiate, cel mai probabil frate şi soră, arată rezultatele studiului publicat în revista Nature.
Relațiile incestuoase frate-soră reprezintă un tabu aproape universal în societățile umane. Singura excepție se regăsea în anumite culturi în cazul elitelor conducătoare .
„Era modalitatea prin care elitele se puteau separa de restul societății - ei avea dreptul să încalce un tabu, aveau dreptul să încalce o convenție socială pe care alți oameni nu o puteau încălca”, a precizat autoarea acestui studiu, Lara Cassidy, genetician la Trinity College Dublin, citată de Agerpres.
De obicei, căsătoriile între frați erau apanajul unei singure familii regale, care instituia o dinastie şi care era percepută ca de descendență divină. Mormântul bogat decorat al acestui individ din Newgrange sugerează că descendența sa incestuoasă era acceptată social. Acesta este singurul caz de acest fel descoperit până acum în perioada neolitică în Irlanda.
Rezultatele obținute de aceste teste ADN confirmă ipotezele anterioare conform cărora Irlanda a fost colonizată în urmă cu aproximativ 5.800 de ani de fermieri neolitici, proveniți probabil din Peninsula Iberică, care au înlocuit sau asimilat treptat populațiile indigene de vânători-culegători.