Cea mai veche fosilă de Homo Sapiens descoperită în afara Africii / FOTO
Un fragment de mandibulă cu șapte dinți, descoperit într-o peșteră din Israel, reprezintă cea mai veche rămășiță de Homo Sapiens găsită în afara Africii.
Cercetătorii israelieni au anunțat descoperirea fosilei având o vechime estimată între 177.000 și 194.000 de ani - datată pe baza a trei metode științifice - și au declarat că dinții prezintă trăsături de Homo sapiens care nu se regăseau la rudele apropiate umane în viață la acea vreme, inclusiv la neanderthalieni, relatează Agerpres.
Această fosilă demonstrează că strămoșii oamenilor moderni au părăsit Africa mult mai devreme decât se credea anterior. Până acum, antropologii considerau că Homo Sapiens a apărut în Africa în urmă cu circa 250.000 - 300.000 de ani și a început să migreze în afara Africii în urmă cu aproximativ 100.000 de ani.
Această descoperire dă înapoi ceasul istoriei omului cu cel puțin 50.000 de ani, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Tel Aviv. Partea stângă fosilizată a mandibulei superioare aparținând unui adult tânăr - sexul persoanei este deocamdată incert - provine din peștera Misliya de pe versantul vestic al Muntelui Carmel, situat la circa 12 kilometri sud de Haifa.
Peștera în care a fost descoperit fragmentul de mandibulă (foto: Mina Weinstein-Evron, Universitatea din Haifa)
Homo Sapiens a apărut în urmă cu 500.000 de ani?
Până în prezent, cele mai vechi fosile de Homo sapiens găsite în afara Africii provin din alte două peșteri din Israel, Skhul și Qafzeh, una dintre acestea aflându-se tot în zona Muntelui Carmel, având o vechime estimată între 90.000 și 120.000 de ani.
Paleoantropologul Israel Hershkovitz din cadrul Universității din Tel Aviv, cel care a condus cercetările efectuate în peștera Misliya, consideră că Homo Sapiens ar fi putut apărea în urmă cu aproximativ 500.000 de ani.
Foto: Israel Hershkovitz, Tel Aviv University
”Întreaga narațiune a evoluției Homo sapiens trebuie împinsă înapoi în timp cu cel puțin 100.000-200.000 de ani. Cu alte cuvinte, dacă oamenii moderni au început să călătorească în afara Africii în urmă cu circa 200.000 de ani, înseamnă că ei au apărut în Africa în urmă cu cel puțin 300.000-500.000 de ani”, a declarat Hershkovitz.
Foto sus: Gerhard Weber, Universitatea din Viena