Cea mai mare colecţie gliptică din lume, la Muzeul de Istorie a Artei din Viena
Gliptica este arta de a sculpta pietre semipreţioase şi a înflorit în antichitate. Cea mai mare colecţie de gliptică din lume se află la Muzeul de Istorie a Artei din Viena şi conţine geme, camee şi sigilii din epoca romană dar şi elenistică.
Pe pietrele semipreţiose de o mare diversitate şi dimensiuni erau sculptate cu o măiestrie de neegalat de la scene mitologice şi istorice până la peisaje, simboluri, chipuri de personaje. Incastrate în inele preţioase, broşe sau plachete, aceste mari realizări artistice înfruntă cu eleganţă secolele, ajutate fiind atât de duritatea pietrei cât şi de calitatea sculpturii. Tot acolo se află încrustat într-o piatră semipreţioasă opalină cu nuanţe albăstrii, inelul sigilar al regelui vizigot Alaric purtând chiar chipul său.
Se observă o relaţie directă între calitatea pietrei şi scena sau personajul reprezentat pe ea. In timp ce onixul sau sardonixul erau folosite pentru a reda scene mitologice sau istorice aşa cum vedem la Gema Augusteea, redată într-o fotografie preluată chiar de pe site-ul muzeului, pe agate, carneol sau alte pietre în culori bazate pe ocru şi roşu erau redate personaje sau peisaje. Pe o minusculă piatră albastră ca marea de pe un inel era sculptată în cele mai mici detalii o elegantă corabie cu pânze.