Ce reprezintă cea mai veche pictură rupestră descoperită în Australia
Cea mai veche pictură rupestră descoperită în Australia are o vechime de 17.300 de ani, conform unui studiu efectuat de o echipă de cercetători condusă de Universitatea din Melbourne. Desenul descoperit în statul australian Kimberley, din nord-vestul continentului, are o lungime de doi metri și reprezintă un cangur, relatează BBC.
Cercetătorii australieni au datat cu radiocarbon un număr 27 de cuiburi de viespi de noroi și au stabilit că cea care reprezintă cangurul este cea mai veche pictură rupestră descoperită până în prezent în Australia, conform unui studiu publicat în revista „Nature Human Behavior”.
Autorul principal al cercetării, dr. Damien Finch de la Universitatea din Melbourne, a declarat că se întâmplă rar să fie găsite cuiburi de viespi de noroi atât în partea de deasupra cât și în cea de jos a unei singure picturi, ceea ce ajută la stabilirea vârstei minime și maxime a operei de artă.
„Am datat cu radiocarbon cele trei cuiburi de viespi de la baza picturii și trei cuiburi construite deasupra și am stabilit, cu încredere, că pictura are o vechime cuprinsă între 17.500 și 17.100 de ani, cel mai probabil 17.300 de ani”, a declarat Finch.
Desenul a fost pictat cu ocru roșu pe tavanul unui adăpost în piatră.
„Această imagine iconică de cangur este asemănătoare vizual cu picturile rupestre din insulele din Asia de Sud-Est datate cu mai bine de 40.000 de ani în urmă, ceea ce sugerează o conexiune culturală - și sugerează existența unei arte murale și mai vechi în Australia”, a precizat dr. Sven Ouzman, de la Universitatea din Australia de Vest.
Foto sus: Peter Veth / Balanggarra Aboriginal Corporation. Ilustrație de Pauline Heaney și Damien Finch