Castelul din Trascău, transformat în hotel după 700 de ani

📁 Patrimoniu
Autor: Dorin Ţimonea
🗓️ 11 martie 2014

Un medic din Braşov a cumpărat în urmă cu 20 de ani un castel cu o vechime de aproape 700 de ani, din Munţii Trascău, pe care între timp l-a renovat, i-a dat numele „Templul Cavalerilor“ şi l-a transformat în hotel.

Periodic, adepţii cavalerilor templieri se întâlnesc la castelul din Cheile Aiudului pentru a discuta cele mai importante evoluţii ale ordinului din care fac parte. „Camerele păstrează ceva din atmosfera din urmă cu sute de ani. Paturile sunt în formă de baldachin, iar totul în jur este din lemn masiv şi piatră. Este ceva nou pentru turiştii care s-au săturat de condiţiile de lux din alte hoteluri şi vor să facă cunoştinţă cu ceva simplu şi deosebit“, a spus Camelia Goarnă, administratorul hotelului. Preţul pentru o cameră dublă pleacă de la 160 de lei. Sunt disponibile 17 camere dintr-un total de 60 cât există în proiectul de afaceri.  

Cazarmă militară 

Florin Rusu afirmă că investiţia în restaurarea castelului nu a fost finalizată. „Continuăm să investim în restaurare pentru a reda cât mai fidel imaginea de odinioară a castelului. Am decis să investesc aici pentru că este un loc unde mă simt cel mai bine. Am terenuri şi la Poiana Braşov, şi la mare, dar acolo nu am construit nimic. Deocamdată nu este o afacere, dar poate deveni pe viitor, pentru că se simte o creştere a numărului de turişti“, a spus proprietarul castelului.  

Trec pragul hotelului dintre stânci în special clienţii aflaţi în căutarea oazelor de linişte în mijlocul naturii. Turiştii vin din marile oraşe, dar şi din străinătate. Cei interesaţi să practice alpinismul sau zborul cu parapanta o pot face în apropierea castelului, pe stâncile abrupte, numai bune pentru aceste sporturi. „Turiştii care vin în zonă pot să se caţere pe stânci, pot să sară cu parapanta, pot să facă drumeţii în aer liber, să viziteze, căci este o zonă foarte frumoasă. Sunt încântaţi că, în sfârşit, găsesc ceva natural, aici este o oază de linişte, pot să îşi încarce bateriile“, a mai spus Florin Rusu (foto dreapta). În 2013, „Templul Cavalerilor“ a primit distincţia „Margareta de aur“ la Târgul de Turism al României. De mare interes în rândul clienţilor sunt petrecerile tematice organizate aici, precum „Halloween la Castel“ sau „Crăciun la Castel“. Pe viitor, administratorii îşi propun să organizeze chiar un festival al cavalerilor şi al domniţelor.  

Ce pot face turiştii în zonă

Comuna Rimetea propusă pentru Patrimoniul UNESCO la „pachet“ cu un sat din Ungaria Comuna Rimetea din judeţul Alba a fost inclusă de Ministerul Culturii pe lista propunerilor pe care le are România pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Comuna din judeţul Alba a fost propusă împreună cu o localitate din Ungaria, aflată deja în Patrimoniul Mondial.  

Aventură şi relaxare la Cetatea Colţeşti din Munţii Trascău Aşezată în imediata apropiere a satului cu acelaşi nume, Cetatea Trascăului, numită şi Cetatea Colţeşti, poate fi destinaţia ideală pentru o zi de relaxare în natură. Pentru a ajunge la cetate este nevoie de un efort fizic de aproximativ 30 de minute, răsplătit la final cu privelişti deosebite ale Văii Aiudului.

Sursa: adevarul.ro

Mai multe