Casa lui Enescu de la Mihăileni, salvată în ultimul moment de un grup de arhitecţi voluntari

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Cosmin Zamfirache
🗓️ 26 august 2014

Operaţiune de salvare la casa unde a copilărit şi trăit o bună perioadă de timp compozitorul George Enescu la Mihăileni. O echipă de voluntari ai Ordinului Arhitecţilor din România a reuşit să împiedice prăbuşirea casei aflată într-o stare avansată de degradare.

Iată cum se îmbină istoria casei cu cea a marelui compozitor-Din istoria unei case uitate-Pentru salvarea Casei Enescu din Mihăileni 

Lucrurile stau altfel decât în poemul lui Goethe, publicat în 1797. Mi-a fost dat să înţeleg asta în duminica de 10 a lui august, când, la Mihăileni, în bătătura casei ce i-a aparţinut mamei lui George Enescu, i-am întâlnit.Ghemuită de povara timpului şi de dezinteresul celor care-ar fi trebuit să-i păstorească buna păstrare, casa părea cu mult mai mare având atâţia oameni împrejurul ei, după cum avea să-mi spună, cu o undă de bucurie în glas, pianista Raluca Ştirbăţ, „sufletul” campaniei de salvare a acestui imobil pe care suntem obligaţi să-l reintroducem în circuitul cultural. Între toţi oamenii aceia, veniţi de prin toate părţile Moldovei, în cadrul unui eveniment organizat de Ordinul Arhitecţilor din România, i-am văzut şi am putut să-i ascult pe cei pe care-i numesc „ucenicii vrăjitori” din Mihăileni.

Mai multe