Casă comemorativă, folosită ca depozit de cartofi, la Muzeul Satului Bănăţean
O casă comemorativă donată Muzeului Satului Bănăţean de către Asociaţia Foştilor Deportaţi în Bărăgan este folosită ca depozit de cartofi, iar obiectele de inventar au dispărut, a declarat, luni, secretarul Comisiei pentru Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Timiş, Dorin Hehn.
Hehn a afirmat, în cadrul unei şedinţe de plen a CJ Timiş, că duminică a vizitat "casa comemorativă a deportaţilor din Bărăgan" aflată la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara şi a constatat că obiectele de inventar au dispărut, iar în imobil se aflau depozitaţi mai mulţi saci de cartofi.
"Asociaţia Foştilor Deportaţi în Bărăgan a donat, în 2002, Muzeului Satului o casă comemorativă a deportaţilor din Bărăgan cu tot cu mai multe obiecte de patrimoniu. Am constatat la Muzeul Satului că s-a denaturat scopul iniţial al acestei case, în sensul că nimic din obiectele de inventar nu mai există în această casă şi sunt depozitaţi saci de cartofi şi bănci pe care stau vizitatorii Muzeului Satului, în zilele însorite, la un mic sau o bere", a afirmat Hehn.
Directorul Muzeului Satului Bănăţean, Andrei Milin, a declarat că această casă comemorativă a deportaţilor în Bărăgan trebuie restaurată şi a afirmat că niciun sac de cartof nu a fost depozitat în aceasta.
"Casa din Bărăgan, aşa cum se numeşte aceasta, nu este realizată conform realităţilor de pe teren. Fiind realizată din BCA, având şapă de ciment pe jos, având geamuri executate la mijlocul anilor ’90 şi uşă de cămin, deşi se numeşte casă din Bărăgan, ea nu este o casă din Bărăgan. Pe de altă parte, ea trebuie restaurată. Ea nu este depozit de cartofi. Din păcate nu am putut spune în plen că nu există aceşti cartofi, că i-aş fi mâncat cu tot cu sac. La fel, l-aş fi invitat pe domnul Hehn să îi mănânce în plen", a afirmat Milin.
În legătură cu obiectele de patrimoniu, Milin a afirmat că acestea nu au dispărut, ci se află într-un depozit.
"Grave sunt acuzaţiile legate de lipsa de inventar. Acesta este un lucru serios, am fost şi la expoziţii în străinătate şi nu a dispărut nici măcar o pioneză. Obiectele sunt depozitate într-un depozit", a afirmat Milin.