Bustul lui Nefertiti rămâne la Berlin

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 28 ianuarie 2011

Bernd Neumann, secretarul german de stat al Culturii, a respins cererea Egiptului de retrocedare a bustului reginei Nefertiti, expus la Berlin, potrivit unui comunicat publicat de Parlamentul german, informează AFP.

Întrebat, miercuri, de parlamentarii germani din Comisia pentru afaceri culturale, Bernd Neumann a declarat că "guvernul german va refuza pe viitor orice cerere de acest fel", care se va referi la această operă majoră din epoca faraonilor, se precizează în acest comunicat.

Politicianul german a reacţionat astfel la o cerere oficială adresată guvernului german, luni, de către Egipt. Zahi Hawass, directorul Consiliului suprem pentru antichităţi egiptene (CSA), a anunţat că a transmis "o cerere oficială", aprobată de premierul Ahmed Nazif şi de Farouk Hosni, ministrul egiptean al Culturii, lui Hermann Parzinger, care coordonează activitatea fundaţiei ce administrează muzeele publice germane, inclusiv pe cea a Neues Museum din Berlin, unde este expus bustul reginei Nefertiti.

În opinia lui Bernd Neumann, această cerere nu este semnată, nici de ministrul egiptean al Culturii, nici de vreun alt membru al guvernului egiptean şi acesta este motivul pentru care Berlinul nu recunoaşte această scrisoare ca pe o solicitare oficială.

Bustul lui Nefertiti, cu o vechime de aproximativ 3.400 de ani, a fost descoperit în 1912, în sudul Egiptului, de arheologul german Ludwig Borchardt. Egiptul a cerut retrocedarea lui, fără a avea însă succes, încă din anii 1930.

Zahi Hawass a declarat că, după ce a fost descoperită, statueta a fost acoperită cu argilă pentru a trece neobservată şi a fost trimisă cu un vapor în Germania.

În afara bustului lui Nefertiti, Egiptul cere restituirea altor opere de artă, precum celebra Piatră din Rosetta, care a permis descifrarea hieroglifelor, expusă de peste 200 de ani la British Museum din Londra.

În octombrie, Egiptul a obţinut de la Luvru restituirea a cinci fragmente de picturi murale vechi de peste 3.000 de ani, după ce a anunţat în mod public că îşi va suspenda pe termen nelimitat colaborarea cu celebrul muzeu francez, până când aceste piese vor fi returnate.

Mai multe