Bombă funcțională din Al Doilea Război Mondial, descoperită în podul unei case din Bihor

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 16 octombrie 2024

Pompierii au acţionat marţi pentru asanarea unei bombe de artilerie, aflată în stare de funcţionare, şi a mai multor elemente de muniţie, provenite din cea de-a doua conflagraţie mondială, găsite în podul unei case din Oradea, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Bihor.

Potrivit sursei citate, echipajul pirotehnic al ISU Bihor a fost solicitat, în jurul orei 10,20, să intervină pe strada Moscovei din municipiul Oradea, unde un apelant al numărului unic 112 sesiza descoperirea unor muniţii, informează Agerpres.

Ajunşi la adresa indicată de apelant, pompierii pirotehnişti au identificat o bombă de artilerie funcţională, de calibru 82 de milimetri şi 5 elemente de muniţie, toate provenite din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Bomba şi elementele de muniţie au fost descoperite de o echipă de muncitori, în podul unei case, în timpul lucrărilor de decopertare a acoperişului. Acestea au fost ridicate, transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă de către echipajul pirotehnic, urmând să fie distruse prin explozie controlată.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor reaminteşte cetăţenilor faptul că, în cazul descoperirii muniţiilor sau elementelor de muniţie, trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic.

De asemenea, se interzice: ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă sau introducerea muniţiilor în foc.

Mai multe